Στην ιστορία θα μείνει το πρωτοφανές θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Τούρκο ομόλογο του το βράδυ της Πέμπτης 15/04 στην Άγκυρα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσιάστηκε αποστομωτικός και πρόθυμος να μην αφήσει να πέσει τίποτα κάτω, απαντώντας σε όλες τις προκλήσεις, ενώ οι τοποθετήσεις του σχολιάστηκαν θετικά απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες που είδαν έναν Έλληνα πολιτικό να απαντάει με τόσο σθένος, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Μάλιστα, όπως διέρρευσαν κυβερνητικής πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε λάβει το πράσινο φως από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν προκληθεί από την τουρκική πλευρά. Ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο και πριν τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για τη συνομιλία του με τον «Σουλτάνο». Η “εντολή” που έλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν, αν και εφόσον προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, όπως κι έγινε στη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε προετοιμάσει βήμα – βήμα με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες τη “στρατηγική” του στο ταξίδι στην Τουρκία. Ενώ είχαν εκτενή συνομιλία και μετά το αίτημα του Τούρκου προέδρου να συναντηθούν στο Ακ Σαράι, το Παλάτι του Ερντογάν.
Τι λέει η κυβέρνηση για το επεισόδιο
«Η χώρα μας προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν γίνονται συνομιλίες – και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία – η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της. Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά» σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας» ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι “πύρινοι” διάλογοι
Τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα των “θερμών” κοινών δηλώσεων:
Νίκος Δένδιας: ”Εάν υπάρξουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας… Και χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης αποτελεί το γνωστό «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας”.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Ο αγαπητός ομόλογος μου έχει κάνει δηλώσεις οι οποίες είναι προκλητικές. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις, ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδος το Αιγαίο. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε μεταξύ μας αλλά αν έρθετε και το θέσετε εδώ, ενώπιον του Tύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω”.
Νίκος Δένδιας: “Ευχαριστώ, αγαπητέ μου Μεβλούτ, που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Φαντάζομαι οι συνεργάτες σου είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» και θα προτιμούσαν να μην το κάνω, αλλά δεν γίνεται.
Και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ μου Μεβλούτ, να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα…, και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο, και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο… Η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Μεβλούτ. Πάνω από ελληνικό έδαφος!”.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης… Αλλά εσείς να μην δέχεστε τους ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι πολίτες, ότι έχουν μία τουρκική ταυτότητα. Αυτό είναι μία καταπίεση και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Νίκος Δένδιας: “Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας: αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει¨.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: “Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών… Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών… Θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο”.
Νίκος Δένδιας: “Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;”.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: ”Όσον αφορά το μεταναστευτικό εμείς δεν θέλουμε ενώπιον του Τύπου να πούμε ότι στείλατε, κάνατε push back 80.000 ανθρώπινων ψυχών, μεταναστών – προσφύγων”
Νίκος Δένδιας: “Eιλικρινά νομίζω ότι μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα”.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: ”Εάν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το Ιφτάρ, το γεύμα”.
Νίκος Δένδιας: “Ελπίζω η διαφωνία μας παρεπιπτόντως να μην σε οδηγήσει να ματαιώσεις την πρόσκληση του δείπνου”.
Οι σημερινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu: https://t.co/hXJ1BGhZDD
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 15, 2021