Με μια εντυπωσιακή συναυλία ανάλογη της τελετής έναρξης έπεσε στις 24 Σεπτεμβρίου η αυλαία για το 14ο Φεστιβάλ πνευματικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης στο μεσαιωνικό κάστρο της Σιταντέλας, στην Ακρόπολη του Καΐρου.
Η ουσία και το βασικό μήνυμα του Φεστιβάλ διαδόθηκε με αρωγό την μουσική και το τραγούδι στους χιλιάδες τυχερούς που κατέκλεισαν τον χώρο του θεάτρου. Και το μήνυμα ήταν σαφές και λιτό, και αναγραφόταν στο μεγάλο πανό που άνοιξε στο τέλος του Φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής της ιδέας Dr. Intessar Abdel Fattah και δεν ήταν άλλο από το: «Ειρήνη για τον κόσμο».
Πέραν όμως από το υπέροχο ταξίδι στις λαϊκές και θρησκευτικές ψαλτικές παραδόσεις των συμμετεχόντων χωρών, το Φεστιβάλ τίμησε μεγαλοπρεπώς, φωτεινές και οικουμενικές προσωπικότητες που με το πνευματικό και μουσικό τους έργο, αλλά και με την στάση ζωής τους άφησαν και αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους σε αυτόν τον κόσμο.
Η τιμή μεγάλη για την Ελλάδα. Για τον Μίκη Θεοδωράκη αρχικά και την παγκόσμια προσφορά του στην μουσική τέχνη και για τους άοκνους αγώνες του για την ειρήνη και την ελευθερία των λαών, αλλά και για την χώρα μας που ήταν από τις τιμώμενες χώρες του Φεστιβάλ, όπως επίσης και η Ιταλία, στο πρόσωπο του επισκόπου της καθολικής εκκλησίας πατέρας Claudio Lorati, η Ισπανία με το καταπληκτικό μουσικό τρίο Eduardo Paniagua και η Αίγυπτος που τιμήθηκε και τίμησε για την προσφορά του τον μοναδικό και αξεπέραστο αφηγητή του Καρανίου Abu Al- Enein Shuaisha, όπως επίσης και το μουσικό σύνολο «Light and Hope Association» για την μεγάλη προσφορά τους στην τέχνη.
Την τιμητική διάκριση για τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για την Ελλάδα παρέλαβε επί σκηνής, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος.
Η Ελληνική εκπροσώπηση στο Φεστιβάλ με το πολυμελές μουσικό συγκρότημα της Δημοτικής Σχολής Μουσικής Σοφάδων τραγούδησε εξαιρετικά το : “Από ξένο τόπο κι από αλαργινό” ένα τραγούδι που την πατρότητα του οποίου ερίζουν πολλές χώρες και το οποίο αποδίδουν άλλοτε με δικούς τους στίχους και άλλοτε κρατώντας μόνο την μουσική μελωδία. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο τραγούδι που να αντιπροσωπεύει το πνεύμα και το μήνυμα του Φεστιβάλ.
Το πάντρεμα σε αυτό το μουσικό κομμάτι ήταν μοναδικό από τον Dr. Intessar Abdel Fattah, ο οποίος μετά την αρχή με τους Ελληνικούς στοίχους έδωσε την μουσική σκυτάλη για το ίδιο κομμάτι στους Ισπανούς μουσικούς και στους χορωδούς από την Αίγυπτο, το Σουδάν ,την Συρία αλλά και τις Φιλιππίνες που πλαισίωσαν την πασίγνωστη μουσική μελωδία με στοίχους από την δική τους γλώσσα.
Πέρα όμως της επίσημης χορωδιακής Ελληνικής συμμετοχής, ο πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νίκος Κάτσικας ερμήνευσε μοναδικά το «Άξιον εστίν» του Αθανασίου Καραμάνη σε ήχο του πλαγίου Δευτέρου και συμμετείχε επίσης και στην απόδοση του μουσικού κομματιού “Από ξένο τόπο κι από αλαργινό”.
Το Φεστιβάλ, το οποίο μεταδιδόταν απευθείας από την Αιγυπτιακή τηλεόραση έκλεισε το πλούσιο πρόγραμμά του με μία ευχή για ειρήνη, αγάπη και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των λαών του κόσμου και ανανέωσε την υπόσχεση του για το επόμενο και ελπιδοφόρο 15ο Φεστιβάλ, το 2022.
Ελληνική Κοινότητα Καΐρου