Του Γιώργου Μαυρίδη
Στις πολίτες εξελίξεις στη Γερμανία που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Άρμιν Λάσετ στο CDU σχολιάζει μιλώντας στο The New Hellenic Times και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μαυρίδη, ο Άγγελος Συρίγος.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πλέον υφυπουργός Παιδείας, για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, ο δρόμος του “διαδόχου” της Μέρκελ δεν θα είναι εύκολος.
“Ένα κόμμα εξουσίας κατέρχεται στις εκλογές επιθυμώντας να τις κερδίσει. Επομένως χρησιμοποιεί εκείνα τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να πάρει με το μέρος του τη λαϊκή ψήφο. Το πρόσωπο του υποψηφίου παίζει σημαίνοντα ρόλο αλλά συνδυάζεται με το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία” σημειώνει με έμφαση ο κύριος Συρίγος, τονίζοντας πως “η εκλογή Λασέτ διασφαλίζει την ομαλή συνέχεια της περιόδου Μέρκελ. Είναι σημαντικό σημείο, δεδομένης της θετικής κληρονομιάς που αφήνει η γερμανίδα καγκελάριος. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, φαίνεται ότι θα διεκδικήσουν να κατέλθουν στις εκλογές ως υποψήφιοι καγκελάριοι και άλλα μέλη είτε της CDU είτε της CSU. Επομένως δεν είναι εύκολος ο δρόμος του Λασέτ”.
Αξιολογώντας μάλιστα τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο ίδιος τονίζει πως “υπάρχει η πανδημία που ανατρέπει διαρκώς τα δεδομένα. Επομένως, είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι έχει ξεκαθαρίσει προς τα που θα κινηθούν τα πράγματα”.
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας
Κατά αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ο Άρμιν Λάσετ εμφανίζεται ως πιθανός συνεχιστής της πολιτικής που εφαρμόζει η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ δεν είναι λίγοι που τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον “εκλεκτό” της και κατά συνέπεια διακρίνουν ακόμη και πιθανές μελλοντικές επιρροές από την ίδια στην επόμενη ημέρα της Γερμανίας.
Σχολιάζοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά και τις εκλογές στο CDU και το πως μπορεί αυτές να επηρεάσουν τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας ο υφυπουργός τονίζει πως “αλλαγές πολιτικής στις κατευθύνσεις μίας χώρας συμβαίνουν κατά κανόνα όταν αλλάζουν κόμματα και όχι πρόσωπα. Εδώ έχουμε αλλαγή προσώπου και μάλιστα στο κόμμα και όχι στην κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τη Γερμανία. Παρά τις αμφιταλαντεύσεις και τις ισχυρές αντίθετες γνώμες, η Γερμανία στήριξε την Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσεως, χωρίς βεβαίως να μπορεί να λεχθεί ότι έχασε από αυτή την επιλογή”.
Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει πως “υπάρχουν αγκάθια στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις που σχετίζονται με τις επιλογές της Γερμανία ως προς την εξαιρετικά επιθετική και αναθεωρητική Τουρκία. Ευελπιστώ ότι η Γερμανία θα καταλάβει το βάσιμο των ελληνικών ενστάσεων για την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία και ειδικότερα των υποβρυχίων”.