Την Κρήτη του 2030, την Κρήτη μητροπολιτικό κέντρο στην Μεσόγειο “χτίζει” ο Περιφερειάρχης της μεγαλονήσου Σταύρος Αρναουτάκης με τους συνεργάτες του που διεκδικούν μια νέα θητεία στο τιμόνι της διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης.
Είναι ο Περιφερειάρχης με Ευρωπαϊκό “αέρα” που λόγω της επιτυχημένης πορείας του ως Ευρωβουλευτής, έχει την εμπειρία και τις διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες, στην εξεύρεση πόρων και που έχει φέρει την Κρήτη ποιο κοντά στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας τους “The New Hellenic Times” ο κ. Αρναουτάκης αναφέρεται στον συγκρητισμό που έγινε πράξη, στην συστράτευση με τους φορείς, στις διεκδικήσεις αρμοδιοτήτων και πόρων, στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού και αποκαλύπτει το όραμα του για την Κρήτη του μέλλοντος.
Παράλληλα αναφέρεται στο επιτυχημένο έργο που έχει γίνει ,στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και στην σημαντικότητα της ομογένειας, των όπου γης Κρητικών. Τους χαρακτηρίζει καλούς πρεσβευτές του νησιού και με τους οποίους η Περιφέρεια έχει ανοίξει μόνιμο και αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας.
Ο Περιφερειάρχης επίσης αναφέρεται: στους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, στο “πάντρεμα” του Τουρισμού με τον Πρωτογενή τομέα ,στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, στα εκλεκτά Κρητικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα-γαστρονομία, στην πατροπαράδοτη Κρητική φιλοξενία, στην “πρωτιά” των Γερμανών τουριστών στην Κρήτη και για τον γεγονός ότι το νησί του Μίνωα -με τον πρώτο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, το Μινωικό -είναι ένας ιδανικός και ασφαλής προορισμός.
Όλες οι απαντήσεις του κ Αρναουτάκη στα ερωτήματα μας ήταν σαφείς και στοχευμένες σε μια ευχάριστη-φιλόξενη συνάντηση στο γραφείο του στο Ηράκλειο στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης. Ο ίδιος σύμφωνα με τους συμπατριώτες του είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο, έχει όραμα-σχέδιο για τον τόπο και διακρίνεται για το ήθος του, και την αποτελεσματικότητα στο έργο του. Είναι ο Περιφερειάρχης που συνδυάζει την σωστή οργάνωση με την εμπειρία και την εργατικότητα-διεκδικητικότητα, καθώς διετέλεσε επιτυχημένος Δήμαρχος για 14 χρόνια, Ευρωβουλευτής, Βουλευτής , Υφυπουργός, Περιφερειάρχης.
Συνέντευξη στην Ελευθερία Κουρτίδου
Με αναφορές στον συγκρητισμό, στην ενότητα, την συνεργασία με τους φορείς ανακοινώσατε την θέληση σας να ζητήσετε εκ νέου ανανέωση της θητείας σας από τον Κρητικό λαό.
Για εμάς, αλλά και για εμένα προσωπικά, η Περιφέρεια ήταν και είναι όχι μόνο μεγάλη χαρά που υπηρετούμε τον τόπο μας αλλά και μεγάλη ευθύνη και πρόκληση. Γνωρίζουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν. Γνωρίζουμε όμως ότι εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν και ήδη έχουμε κατακτήσει πολλά και συνεχίζουμε με συλλογικό πνεύμα τις διεκδικήσεις. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να χαθεί. Για αυτό είμαστε και παραμένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για μια Κρήτη, που είναι γεμάτη προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες θα εισέλθει στη νέα δεκαετία μετά το 2020.
Ποιες οι μέχρι τώρα σημαντικές κατακτήσεις σας αλλά και προτεραιότητες σας που έχετε κατά νου στη νέα θητεία, για την Κρήτη του μέλλοντος?
Μεγάλη κατάκτηση ήταν ο συγκρητισμός που κάναμε πράξη και τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στα ζητήματα υποδομών-ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα παγιωμένα, στα περισσότερα πεδία της καθημερινότητας και της ζωής μας: αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά.
Δεν σταματήσαμε, όμως, ούτε μέρα. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες, να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση, να βρούμε εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης, να βάλουμε την Κρήτη σε τροχιά ανάκαμψης από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο αλλά και την Γαύδο. “Πατήσαμε “στο έργο των προηγούμενων χρόνων και προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, μέχρι τον τελικό στόχο.
Να καταστήσουμε το νησί, σε μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου. Αυτός είναι ο ρόλος που αξίζει στην Κρήτη.
Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει ως ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης ενώ παρατηρούνται προβλήματα που οφείλονται στην άρνηση της κεντρικής διοίκησης να του εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες-αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Στην ουσία, οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος. Σε αυτό το περιβάλλον η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΠΕΠ Κρήτης, η προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, μας έδωσε τη δύναμη να υλοποιήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε πάρα πολλά έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Παράλληλα, διεκδικήσαμε την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη το νησί. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Κρήτη. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το έργο. Αυτή και μόνο αυτή αποτελεί τη βάση του διεκδικητικού μας πλαισίου και για τη νέα χρονιά.
Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι εάν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα για τον ΒΟΑΚ εμείς θα είχαμε προ πολλού υλοποιήσει τις αναγκαίες μελέτες και θα προχωρούσαμε στο έργο. Αλλά μεγάλα έργα που δρομολογούνται είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, εγγειοβελτιωτικά έργα, οδική ασφάλεια σε 454 επικίνδυνα σημεία του Επαρχιακού δικτύου σε όλη την Κρήτη, κ.α
Ωστόσο οι πόροι που θα έρθουν στο νησί μας την επόμενη επταετία θα ανέλθουν στα 6-7 δις ευρώ και θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα κ.α. με επίκεντρο την συνολική ανάπτυξη του νησιού, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
Τι είναι η Ομογένεια για την Περιφέρεια Κρήτης; Υπάρχουν γέφυρες συνεργασίες με τους Κρήτες εκτός Κρήτης;
Οι σχέσεις της Ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα είναι υπαρκτή και επιβεβαιώνεται από τη βοήθεια που η Ομογένεια προσφέρει στη γενέτειρα και από την αγωνία της να διατηρήσει την ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις και την πίστη και να τη μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Οι Κρήτες ομογενείς σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκονται διατηρούν ζωντανή την ταυτότητα του νησιού μας. Από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με τις Ενώσεις και τους Κρητικούς Συλλόγους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο οικοδομούμε συνεχώς μια επιτυχημένη συνεργασία.
Στην Περιφέρεια Κρήτης μάλιστα έχει συσταθεί Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού ενώ λειτουργούμε παράλληλα ειδικό γραφείο αποδήμων Κρητικών και έχουμε ανοίξει γέφυρες συνεργασίας με τους απανταχού συμπατριώτες μας.
Οι σχέσεις αυτές είναι αμφίδρομες και γίνονται ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού, συνέδρια, συνεργασίες-αποστολές προβολής της Κρήτης, της ιστορίας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, των ποιοτικών προϊόντων-γαστρονομίας, της φημισμένης στο κόσμο πατροπαράδοτης φιλοξενίας του νησιού μας.
Πως νιώθετε για τις επιτυχίες της Κρήτης στο εξωτερικό με την δυναμική των ομογενών μας;
Είμαστε, ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλους τους Κρήτες ομογενείς. Ο καθένας τους χωριστά, αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα επιτυχίας. Η Κρητική Ομογένεια αποτελεί αναπόσπαστο και οργανικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της Κρήτης, έναν από τους σημαντικότερους θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βέβαια έναν άξιο πρεσβευτή του τόπου μας σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Η Κρήτη επενδύει στον ποιοτικό τουρισμός; Ποιες οι προβλέψεις για νέα περίοδο;
Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τις προσπάθειες για τη στήριξη του δυναμικού κλάδου της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού. Αποδεικνύουμε, έτσι, στην πράξη πως όταν συνενώνουμε δυνάμεις, όταν αναπτύσσουμε συνεργασίες, τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά. Και είναι ενθαρρυντικά καθώς τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Κρήτη σημειώνει μια συνεχώς αυξητική τάση, τόσο ως προς τον αριθμό των αφίξεων όσο και ως προς τα έσοδα αλλά και τους επιμέρους δείκτες.
Η Κρήτη έχει, πλέον, βρει έναν ισχυρό βηματισμό μέσα στο διεθνές περιβάλλον, παρά τις διαδοχικές συγκυρίες και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό. Το 2018 ήταν μία ακόμη χρονιά υψηλών επιδόσεων σε συνέχεια των αποτελεσμάτων ρεκόρ του 2017. Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο και με πολιτικές, επιχειρησιακές και επικοινωνιακές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, τους επιχειρηματίες του κλάδου προκειμένου άμεσα, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια περιφερειακή τουριστική πολιτική, παράλληλα με την εθνική, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη και προβολή νέων θεματικών μορφών το άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών του εξωτερικού και την προσέλκυση επενδύσεων με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα.
Χτίζοντας σε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά το 2019 για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή ταυτότητα και εικόνα του νησιού μας ως μοναδικό, παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ανταποκρινόμενοι στις παγκόσμιες τάσεις, επιχειρούμε μέσα από τη χρήση των σύγχρονων μέσων και εργαλείων που διαθέτει η τεχνολογία, να προβάλλουμε και να προωθήσουμε με τον πιο σύγχρονο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο την Κρήτη στις αγορές- στόχους.
Ταυτόχρονα, εισαγάγουμε και αξιοποιούμε όλες τις σύγχρονες μεθόδους που εντάσσονται σε ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, προκειμένου να καταστήσουμε ακόμη πιο φιλικό το επιχειρηματικό και επενδυτικό πλαίσιο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία και να εξασφαλίσουν ότι θα είναι ισχυρά ανταγωνιστικές, καλύπτοντας πλήρως τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών.
Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους στον κλάδο. Είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού, προκειμένου να δομήσουμε μια περιφερειακή συμμαχία ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Τι σημαίνει για την Κρήτη που Γερμανοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αποτελούν την “σταθερή αξία” αφού είναι οι πρώτοι σε επισκεψιμότητα στο νησί;
Η Γερμανία όντως παραμένει σταθερά στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για το νησί μας και αυτή την ισχυρή παράδοση πλέον, είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία είναι κορυφαία παραδοσιακή αγορά για εμάς που οι Γερμανοί, όπως και επισκέπτες άλλων Εθνικοτήτων προτιμούν Κρήτη λόγω των σημαντικών, συγκριτικών της πλεονεκτημάτων,(ομορφιές, φύση, θάλασσα, ιστορία, παράδοση, μνημεία, πολιτισμός, γαστρονομία-Κρητική κουζίνα, φιλοξενία),των μεγάλων επενδύσεων ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και ότι το νησί είναι ένας ιδανικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Η παραδοσιακή ποιοτική Κρητική κουζίνα-γαστρονομία συνεχώς “κερδίζει” Έλληνες και ξένους. Ποια η συμβολή της Περιφέρειας στην εξέλιξη αυτή όπως και στην ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων; Είναι ανταγωνιστικά στις Ελληνικές και ξένες αγορές;
Η κρίση των τελευταίων ετών, πέρα από τις πολλές συνέπειες, δημιούργησε και μια νέα γενιά καταναλωτών, ανθρώπων που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα πιστοποιημένα και ασφαλή. Η αντίληψη αυτή έχει περάσει και στον τομέα των τροφίμων, καθώς οι επαγγελματίες στον κλάδο, γνωρίζουν καλά πως οι καταναλωτές αναζητούν τα Κρητικά πιστοποιημένα προϊόντα.
Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους. Αποφασίσαμε έτσι να συνδέσουμε δημιουργικά τους βασικούς πυλώνες της Κρητικής οικονομίας, τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Όραμά μας παραμένει η διάδοση και η ισχυροποίηση του ονόματος της Κρήτης. Ένα όνομα που θα αποτελεί και την ισχυρή ταυτότητα των προϊόντων μας. Το ισχυρό brand name των Κρητικών προϊόντων.
Μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 120 επιχειρήσεις και 900 προϊόντα. Επενδύουμε έτσι στην ποιότητα με προδιαγραφές και πρότυπα που δημιουργεί υψηλή προστιθεμένη αξία για τον παραγωγό, που δεν επιτρέπει παιχνίδια σε κερδοσκόπους και επιτηρείται από οργανισμούς πιστοποίησης. Στην ποιότητα ως μετρήσιμο μέγεθος που χαρακτηρίζει τα προϊόντα και που λειτουργεί με μηχανισμούς αγοράς και όχι με μάχη εντυπώσεων. Στην ποιότητα που συνδέεται με την κοινωνία της γνώσης και της νέας οικονομίας.
Η Κρήτη, η γενέτειρα της «Μεσογειακής διατροφής», διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, όπως τα τυροκομικά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα ενδημικά φυτά και τα άγρια χόρτα. Όλα αυτά συνθέτουν την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κρητική διατροφή, η οποία αποτελεί τρόπο ζωής και υγείας. Η αυθεντικότητα και η ποιότητα των κρητικών προϊόντων δημιουργούν αυτήν την τόσο ξεχωριστή ταυτότητά τους!
Η Κρητική διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων με ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία, κυρίως λαχανικά, όσπρια, χόρτα και βότανα, ψωμί και παξιμάδι κρίθινο ή σταρένιο ολικής άλεσης και πολλά φρούτα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και πουλερικά να καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα, κόκκινο κρέας ελάχιστα, ενώ βασική πηγή είναι το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό το κρητικό ελαιόλαδο θεωρείται η “κορωνίδα” της Κρητικής Διατροφής.
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, στοχεύει στην ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των ποιοτικών κρητικών προϊόντων. Αποβλέπει στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες εστίασης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας Κρήτης.
Το βασικό πλεονέκτημα του φορέα είναι ο θεσμικός του ρόλος, καθώς λειτουργεί στην υπηρεσία του αγρότη, του μεταποιητή, του εμπόρου, του βιοτέχνη, της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας μια σχέση φερεγγυότητας και σταθερότητας μεταξύ τους.
Ως Περιφέρεια προωθούμε το τρίπτυχο: Ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα.
Στη συνέχεια συναντήσαμε τον κ. Μανόλη Χνάρη, Αντιπεριφερειάρχη και νυν Εντεταλμένο Σύμβουλο Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης ο οποίος ασχολείται με την προβολή και την προώθηση των προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα.
Ο κ. Χνάρης στην συνέντευξή που μας έδωσε μας λέει ποιο είναι το όραμα της Περιφέρειας καθώς επίσης και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, τα οποία τα χαρακτηρίζει η ποιότητα και η ασφάλεια. Και ποιους τρόπους επιλεγεί η Περιφέρεια για να αποκτήσουν οι Κρητικές Επιχειρήσεις εξωστρεφή χαρακτήρα και τα Κρητικά Προϊόντα θέση στα ράφια του εξωτερικού.
Συνέντευξη στην Ελευθερία Κουρτίδου
Είναι μέσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης η εξωστρέφεια? Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται; Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων?
Με τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις εσωτερικού & εξωτερικού (ANUGA, SIAL, FRUITLOGISTICA, FRESKON, NATURAL & ORGANIC PRODUCTS SCANDINAVIA και πολλές άλλες ακόμη).
Οι διεθνείς εκθέσεις σε συνδυασμό με τις προσκλήσεις αγοραστών αποτελούν σημαντικά εργαλεία εξωστρέφειας και συνδράμουν στην ολοένα αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα των κρητικών προϊόντων και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους παραγωγούς και επιχειρηματίες του τόπου, να συναντηθούν εμπορικά και να διαπραγματευτούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ταυτόχρονα χρόνο με το χρόνο, η κάθε συμμετοχή σε διεθνή εμπορικά γεγονότα, όπως είναι οι εκθέσεις με τη συμμετοχή εκθετών από όλο τον κόσμο, λειτουργεί και εκπαιδευτικά για τους επιχειρηματίες σε θέματα branding, marketing, ζήτησης και διεθνών αγοραστικών τάσεων.
Από τον Απρίλιο του 2017 και μετά ήταν πολιτική απόφαση, στα μισθωμένα τετραγωνικά της Περιφέρειας να συμμετέχουν παραγωγοί και επιχειρηματίες της Κρήτης (με κάλυψη του σχετικού κόστους από την Περιφέρεια), οι οποίοι επιλέγονται μέσα από διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία και συγκεκριμένα, μέσα από δημόσια πρόσκληση.
Η απόφαση αυτή προήλθε από την ανάγκη, που είχαν εκδηλώσει οι ίδιοι επιχειρηματίες της Κρήτης για αυτοπρόσωπη παρουσία στις εκθέσεις, καθώς η παρουσία των προϊόντων και μόνο δεν απέφερε οφέλη, άρα ούτε ουσιαστική στήριξη στην τοπική οικονομία.
Επίσης με τον τρόπο αυτό, δίνουμε την ευκαιρία, κυρίως στους νέους και μικρούς (μικρομεσαίους) επιχειρηματίες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, την εμπειρία και τη γνώση, για να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη συμμετοχή, να έχουν εκθεσιακή παρουσία σε διαφορετικές δράσεις.
Έτσι έχουν και οι επιχειρηματίες αυτοί αντίστοιχα οφέλη και παράλληλα λαμβάνουν διαδοχικά, όλη εκείνη την απαραίτητη εμπειρία για μια άρτια συμμετοχή και σωστή προώθηση των προϊόντων τους.
Οι δράσεις του εξωτερικού γίνονται σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού (Αγροδιατροφική Σύμπραξη, ΣΕΚ & τέσσερα Επιμελητήρια).
Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες και ποια τα οφέλη για τους παραγωγούς και επιχειρηματίες που προβάλλονται σε αυτές?
Σε όλες τις εκθέσεις του 2018, συμμετείχαν στο σύνολο 90 επιχειρήσεις και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες που έχουν συμμετάσχει, έχουν εκδηλώσει αρκετές φορές με επιστολές την ικανοποίησή τους και ως προς την οργάνωση της Περιφέρειας και ως προς τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους.
Επιπλέον μέλημα μας είναι, χρόνο με το χρόνο να προσεγγίζουμε νέες αγορές, εκτός από τις παραδοσιακές. Πέρυσι ξεκινήσαμε με την αγορά των Σκανδιναβικών χωρών, με τη συμμετοχή μας στην έκθεση NATURAL & ORGANIC PRODUCTS SCANDINAVIA, την οποία θα επαναλάβουμε και κατά το 2019 και για πρώτη φορά φέτος θα προσπαθήσουμε να «ανοίξουμε» την πόρτα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της συμμετοχής μας στην έκθεση NATURAL & ORGANIC PRODUCTS EUROPE.
Η Κρήτη είναι ο τόπος μας, όπου ζούμε, παράγουμε και επιχειρούμε. Ως τόπος έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε.
Καλούμαστε παράλληλα, να προσαρμόσουμε το παραγωγικό μοντέλο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες απαιτήσεις & ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσουμε δυναμική ώθηση στα προϊόντα μας και θα ισχυροποιήσουμε τη θέση τους στις διεθνείς αγορές.
Διαδοχικά όλοι θα αντιληφθούμε ότι «αξίες» όπως, η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια, χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα και η εντοπιότητα, καθώς και «εργαλεία» όπως η πιστοποίηση, η αναγνωρισιμότητα και η εξωστρέφεια είναι τα εχέγγυα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Εξάλλου ως Περιφερειακή αρχή, προτεραιότητά μας είναι η εξωστρέφεια, να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα, σε όσο γίνεται περισσότερες κρητικές επιχειρήσεις, να προωθήσουν τα προϊόντα τους, στο περίπτερο που διαθέτει σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια μας, με ένα τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό.