Ελληνικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι στην Γερμανία, σημαίνουν εστίες Ελλάδας με σκοπό να κρατούν ζωντανή την πίστη στην Πατρίδα, να διατηρούν τα ήθη και έθιμα, να παράγουν και να προάγουν τον πολιτισμό της φυλής μας μέσα από δραστηριότητες και διάφορες εκδηλώσεις. Θα παρουσιάσουμε παρακάτω ένα νέο κορίτσι της ομογένειας, την Ευαγγελία Μεσημέρη, η οποία από τη θέση της Προέδρου ενός Θρακικού Συλλόγου μπαίνει μπροστά…
Συνέντευξη στον Δημήτρη Χατζόγλου
Ευαγγελία σε καλωσορίζω στους ΤΝΗΤ και σ ευχαριστώ που δέχτηκες να μιλήσεις στην ομογένεια. Πες μας δύο λόγια για σένα, από που κατάγεσαι, πόσο καιρό ζεις στην Γερμανία, με τι ασχολείσαι;
Καλησπέρα Δημήτρη, σε ευχαριστώ για την πρόταση. Ονομάζομαι Ευαγγελία Μεσημέρη και είμαι 22 χρονών. Η καταγωγή μου είναι από τον Πέπλο Έβρου κι από την Κέρκυρα, όπου και έζησα 7 χρόνια. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μπίλεφελντ Γερμανίας. Πήγα στο ελληνικό δημοτικό σχολείο. Το 2007 και στην ηλικία των 11 επέστρεψα με την οικογένειά μου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην όμορφη Κέρκυρα. Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο και Λύκειο, έδωσα Πανελλήνιες εξετάσεις, εισήχθα στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρούπολης και το 2014 επέστρεψα – ξανά και μόνιμα πλέον – με την οικογένειά μου στη Γερμανία. Σήμερα είμαι φοιτήτρια του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ.
Είσαι η νεότερη Πρόεδρος Πολιτιστικού Θρακιώτικου Συλλόγου στην Ευρώπη. Μίλησε μας για τον Θρακικό Σύλλογο στο Bielefeld και πώς βρέθηκες στην θέση της Προέδρου.
Το Μπίλεφελντ είναι μια πόλη που φιλοξενεί ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και υπάρχουν οι προδιαγραφές για πολιτιστικούς φορείς. Εδώ δραστηριοποιούνται πολλοί Σύλλογοι όπως για παράδειγμα ο Ηπειρώτικος σύλλογος, η Ένωση Ποντίων „19 Μάη¨, ο Θεσσαλικός Σύλλογος, η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα GSV Cosmos, η θεατρική ομάδα. Πρόσφατα ιδρύθηκε και ο Κρητικός σύλλογος και πριν από ένα μήνα περίπου επαναλειτούργησε και ο Θρακικός. Φυσικά όλοι συνεργαζόμαστε και λειτουργούμε υπό την αιγίδα της ελληνικής κοινότητας, η οποία κρατάει τα ηνία της ελληνικής ομογένειας και έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και συγκεκριμένα με πολιτιστικό Σύλλογο οφείλεται στον ηπειρώτικο σύλλογο. Το 2014 όταν επέστρεψα και πάλι στη Γερμανία, πήγα στον ηπειρώτικο σύλλογο για να συνεχίσω να χορεύω παραδοσιακούς χορούς. Ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε παιδικό και εφηβικό χορευτικό τμήμα και μου έγινε η πρόταση να αναλάβω, μαζί με την Αγγελίνα Χριστοδούλου (σήμερα είναι πρόεδρος του Συλλόγου) την διδασκαλία. Φυσικά και δεχτήκαμε. Από εκεί και πέρα „κύλησε“ το πράγμα από μόνο του. Απέκτησα το ενδιαφέρον για τη Νεολαία και προσπάθησα μέσα από τον χορό να παρακινήσω τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την παράδοση. Έτσι πριν από δυο χρόνια έγινα πρόεδρος της Νεολαίας του Ηπειρωτικού Συλλόγου, θέλοντας να περάσω το μήνυμα της ενασχόλησης με τα κοινά.
Το κίνητρο για τον Θρακικό Σύλλογο προήλθε από ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών της Θράκης στο Αμβούργο. Φυσικά δεν φανταζόμουν πως σήμερα που μιλάμε θα ήμουν πρόεδρος του Συλλόγου. Από εκείνη την στιγμή φύτρωσε η ιδέα για τον Θρακικό Σύλλογο, ο οποίος έλειπε από την πόλη μας. Έτσι, ξεκίνησα να ενημερώνομαι για την θρακιώτικη παράδοση, να παρακολουθώ σεμινάρια και να συνάπτω φιλίες με άλλους Θρακικούς Συλλόγους. Ήρθα σε επαφή με τον τότε πρόεδρο του συλλόγου τον κ. Δημήτρη Χατζήπαπα και επαναλειτουργήσαμε τον σύλλογο. Ο Θρακικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1988 και τα τελευταία 10 περίπου χρόνια παρέμεινε ανενεργός. Σήμερα έχει 70 περίπου εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία στηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια και ελπίζω ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Σίγουρα έχεις κάνει όνειρα και σχέδια για το πώς θα οδηγήσεις το Σύλλογο στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ποιοί είναι οι στόχοι σου και ποιές οι προτεραιότητές σου;
Φυσικά! Έχω πάρα πολλά όνειρα και σχέδια για το σύλλογο. Όλα όμως με την σειρά τους. Πρέπει πρώτα να θέσουμε τα θεμέλια και τις βάσεις. Πρώτα απ’ όλα θέλω να γνωριστούμε με τους συλλόγους του Μπίλεφελντ και με άλλους Θρακικούς Συλλόγους, να δώσουμε το αίσθημα ότι είμαστε ενεργοί και παρόντες. Επίσης θέλουμε να ιδρύσουμε ένα χορευτικό τμήμα, να παίρνει μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να εκπροσωπεί τον Σύλλογο. Μέσα από τον Σύλλογο θέλω να κρατήσω την φλόγα της θρακικής παράδοσης αναμμένη.
Στο διοικητικό σχήμα του Συλλόγου θα πορευτείς με άλλους Θρακιώτες. Δύο λόγια για τους συνεργάτες σου και τί περιμένεις απ΄αυτούς.
Το Δ.Σ του Συλλόγου είναι επταμελές. Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Δημήτρης Χατζήπαπας, γραμματέας ο κ. Αλέξανδρος Χατζήπαπας, ταμίας η Χριστίνα Αγγελακάκη (υπεύθυνη στο τμήμα μητρικής γλώσσας) και τρία μέλη: η Δώρα Δούκα, η Ελισάβετ Κασίδου και η κα. Γεωργία Dietrich (πρώην ταμίας του Συλλόγου). Περιμένω απ΄όλους να βάλουν μεράκι σ αυτό που ξεκινήσαμε και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρη πως θα είναι καλό.
Πώς αντέδρασαν οι Θρακιώτες στην περιοχή που μένεις στην είδηση πως ο Σύλλογός τους τίθεται ξανά σε λειτουργία;
Στο Μπίλεφλεντ δεν υπάρχουν (από όσο ξέρω) πολλοί θρακιώτες όμως πολλοί είναι αυτοί που αγαπούν την παράδοση γενικότερα και ειδικότερα την θρακική. Ξέρω από την οικογένειά μου και από τον φιλικό μου κύκλο πως χάρηκαν ιδιαίτερα με την είδηση επαναλειτουργίας του. Αυτό φάνηκε και στην εκλογική Συνέλευση όπου παρευρέθηκαν 54 μέλη. Επίσης γνωρίζω από πολλούς πως ανυπομονούν για το χορευτικό τμήμα.
Τι σημαίνει για σένα η Θράκη;
Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Τι μπορεί να σημαίνει για μένα η Θράκη! Καταρχάς το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν ακούω τη λέξη „Θράκη“ είναι το χωριό μου. Έαν με ρωτούσες πριν από 8 χρόνια θα σου απαντούσα: „Θράκη σημαίνει για εμένα διακοπές το καλοκαίρι στο χωριό“. Μεγαλώνοντας βέβαια και όταν φεύγεις από τη πατρίδα σου έχεις άλλη άποψη. Αρχίζεις και βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και με κάποια ωριμότητα. Θράκη σημαίνει για μένα ταυτότητα, παράδοση, σπίτι, οικογένεια.
Ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας στην Ελλάδα, παιδιά της ηλικίας σου, ακούει και διασκεδάζει με ξένη μουσική ως επί το πλείστον, και η παραδοσιακή μουσική της Πατρίδας μας ηχεί στα αυτιά τους ως ΄΄ξένη΄΄. Ποια είναι η γνώμη σου;
Είναι γεγονός πως στις μέρες μας η νεολαία διασκεδάζει με ξένη μουσική. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το „ξένο“ κυριαρχεί στην κοινωνία μας σε όλα τα επίπεδα. Ζούμε στο 2019 και η παγκοσμιοποίηση είναι σημαντικός παράγοντας. Παράλληλα η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη ηλικία, άκρως αντιδραστική σε μερικές περιπτώσεις θα έλεγα. Στην προκειμένη περίπτωση το ξενόφερτο είναι μοντέρνο και το παραδοσιακό „ξενέρωτο“. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, διότι η κοινωνία μας αλλάζει και μαζί της αλλάζουν και όλα γύρω μας. Οι γονείς, το σχολείο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να συμβάλλουν στην διάδοση της παράδοσης του κάθε τόπου. Πρέπει να αποδεχτούμε το μοντέρνο και να συμφιλιωθούμε με αυτό και να προσπαθήσουμε να παντρέψουμε το μοντέρνο με το παραδοσιακό.
Γνωρίζω πως ασχολείσαι με τα της Θράκης με πολύ μεράκι και αγάπη. Πρόσφατα βρέθηκες στις Φέρες του Έβρου σε ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών. Ποιες οι εντυπώσεις σου από τους Συλλόγους της Ελλάδας;
Τον Μάρτιο βρέθηκα στις Φέρες για το 4ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών „για τη Θράκη μας“. Ήταν μια από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Πέρα από το ότι έμαθα περισσότερα για την θρακική παράδοση, γνώρισα άλλους συλλόγους από Ελλάδα και εξωτερικό. Η εικόνα που κατέγραψα για τους Συλλόγους της Ελλάδας είναι άξια θαυμασμού. Συλλόγους με πίστη στην παράδοση της Θράκης.
Ποιες οι σχέσεις σου με άλλους Συλλόγους Θρακιωτών στην Γερμανία. Έχεις επισκεφτεί πόλεις όπου έχουν γίνει διάφορες δραστηριότητες.
Πριν από ένα χρόνο δεν γνώριζα κανέναν Θρακικό Σύλλογο. Στο σεμινάριο που πήγα τον Οκτώβριο του 2018 ήρθα σε επαφή με τον Σύλλογο του Αμβούργου που το διοργάνωσε, όπως και τον Σύλλογο του Αννοβέρου και αυτόν του Βερολίνου. Σήμερα έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους και με κάθε ευκαιρία. Μάλιστα με τον Σύλλογο Θρακιωτών Αννοβέρου έχουμε άψογες σχέσεις, είναι όλοι τους πολύ καλά παιδιά και μου πρότειναν (μιας και το Μπίλεφλεντ δεν έχει ακόμα χορευτικό τμήμα) να χορέψω μαζί τους στο Αντάμωμα Θρακιωτών Ευρώπης που διοργανώνεται στην Στουτγκάρδη στις 25 του Μάη.
Τον Δεκέμβρη ταξίδεψα για ένα ακόμα σεμινάριο στην Ουτρέχτη Ολλανδίας και εκεί γνώρισα τον Ελληνικό Σύλλογο „η Νεράιδα“. Ο χοροδιδάσκαλός του είναι Θρακιώτης και στις Φέρες ανταμώσαμε ξανά. Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή.
Τέλος τον Γενάρη του 2019 παρακολούθησα ένα ακόμα σενιάριο στο Έσσλιγκεν Γερμανίας όπου και γνώρισα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έσσλιγκεν „Μεταξάδες“, αυτόν του Μονάχου και τον Σύλλογο του Ντίσελντορφ „Ακρίτας“.
Στο Bielefeld υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ σας και τι είδους είναι αυτή;
Στο Μπίλεφλεντ υπάρχουν συνολικά 6 πολιτιστικοί Σύλλογοι: ο Ηπειρώτικος, ο Θεσσαλικός, ο Κιλκισιακός, η Ένωση Ποντίων, ο Θρακικός και ο Πελοποννησιακός. Επίσης υπάρχει και η χορευτική ομάδα „Ήλιος Ελλάς“ που ανήκει στην Ελληνική Εκκλησία. Γενικά υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ μας. Συμμετέχουμε χορευτικά σε εκδηλώσεις άλλων Συλλόγων ή τους στηρίζουμε με την παρουσία μας. Πριν από δυο χρόνια αποφασίστηκε μάλιστα να γίνεται κοινή βασιλόπιτα με όλους του ελληνικούς φορείς του Μπίλεφλεντ. Ακόμα διεξάγεται κάθε τρεις μήνες συνάντηση των προέδρων και ΔΣ όλων των Ελληνικών Φορέων της πόλης.
Σε λίγες μέρες στις 25 Μαΐου συγκεκριμένα στην πόλη της Στουτγκάρδης θα ανταμώσουν οι Θρακιώτες της Ευρώπης με αφορμή τις 31ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Θρακιώτικων Συλλόγων Ευρώπης για την Απελευθέρωση της Θράκης. Θα βρεθείς εκεί, ποια τα συναισθήματα για το μεγάλο αυτό γεγονός που γίνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη;
Έχω ακούσει για το Αντάμωμα των Θρακιωτών και ανυπομονώ να ζήσω το γεγονός αυτό από κοντά. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα συμμετάσχω. Εκεί θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω περισσότερους ανθρώπους αλλά και Συλλόγους που αγαπούν την Θράκη και τη παράδοση. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού ως ένδειξη τιμής για την απελευθέρωση της Θράκης.
Τι μήνυμα θες να στείλεις σε παιδιά της ηλικίας σου που ζουν στην Γερμανία αλλά κατάγονται από την Ελλάδα;
Το μήνυμα που θέλω να περάσω ως Πρόεδρος μέσα από τον Σύλλογο είναι οι Έλληνες του εξωτερικού γενικότερα και η νεολαία ειδικότερα να μην ξεχνούν την καταγωγή τους, να μην λησμονούν τις ρίζες τους. Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα περνάει κρίση αξιών και ιδεών το μόνο που μας κρατάει ενωμένους είναι η παράδοσή μας. Αυτή πρέπει να διασώσουμε και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Θα σταθώ στην τελευταία φράση της Ευαγγελίας, η νεολαία ειδικότερα να μην ξεχνούν την καταγωγή τους, να μην λησμονούν τις ρίζες τους. Όταν ένα νέο κορίτσι της ομογένειας θέλει να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα τότε μπορώ να πω πως ο ελληνισμός παρά την γενική κρίση που περνά θα σταθεί και πάλι όπως πρέπει, τα παιδιά του είναι εδώ και βγαίνουν μπροστά…