Στο «στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού» στην Ελλάδα αναφέρονται σε άρθρο τους οι New York Times, κάνοντας λόγο για μεγάλη πρόκληση που ενέχει ρίσκο, το οποίο απορρέει από την τεράστια σημασία που έχει η τουριστική βιομηχανία για την ελληνική οικονομία.
Όπως σημειώνει η αμερικάνικη εφημερίδα, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο και να κινηθεί ταχύτερα συγκριτικά με τα περισσότερα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Σε αντίστοιχο άνοιγμα προχωρούν η Κύπρος και η Κροατία, αμφότερες έτοιμες να υποδεχτούν εμβολιασμένους και αρνητικούς στον κοροναϊό επισκέπτες. Ανάλογες κινήσεις για τη Γαλλία έχει προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ομοίως κινούνται και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε»
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τη δήλωση του να τιτλοφορεί το άρθρο των New York Times για το επικείμενο ελληνικό τουριστικό άνοιγμα.
Όπως σημειώνει το άρθρο, όσοι θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν ουκ ολίγους τρόπους να το πράξουν στο προσεχές μέλλον.
Ενδεικτικά, από τις 28 Μαΐου, οι αερογραμμές Delta επαναφέρουν τις απευθείας πτήσεις τους από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, με την American Airlines, τη United και την Emirates να ακολουθούν στις αρχές Ιουνίου.
Απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα θα έχουν και άλλες αμερικανικές πόλεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, όπως η Ατλάντα και το Σικάγο.
Παρά τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης που φέρνει στη χώρα η σταδιακή άρση των μέτρων και η βελτίωση του καιρού, οι επισκέπτες θα πρέπει και πάλι να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις και άλλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα συνεχίσουν να ισχύουν στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη.
Η προστασία των Ελλήνων πολιτών από τον κοροναϊό αποτελεί προτεραιότητα, όπως όμως και η προστασία τους από τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας παρατεταμένης οικονομικής παρακμής, είχε επίσης δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού, κάτι που παραπέμπει άμεσα σε όσα είπε στους New York Times o Κώστας Τζιλιάλης, συνιδιοκτήτης αθηναϊκού καφέ/βιβλιοπωλείου.
«Δυστυχώς, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια οικονομικών δυσκολιών, ο τουρισμός και το φαγητό είναι η μόνη βιομηχανία μας. Δεν παράγουνε αυτοκίνητα ή μηχανές. Για αυτό πρέπει να ανοίξουμε τη βιομηχανία μας τώρα».