Αλλαγή σελίδας στην διοίκηση του Σικιαριδείου Ιδρύματος, καθώς η Κορίνα Λιούτα είναι η νέα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με την τυπική ανάληψη των καθηκόντων της να λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, παρόντων της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
Η Κορίνα Λιούτα κατάγεται από τα Τρίκαλα και είναι κάτοικος Αμαρουσίου, ενώ εργάζεται στο Κέντρο Υγείας της πόλης, ενώ έχει σπουδάσει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, πρόεδρος του οργανισμού «Θέλω», της Ακαδημίας Εθελοντισμού «HelpHellaς», της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού.
Με ανάρτησή της στα social media, η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε για «εξυγίανση και αναβάθμιση» της λειτουργίας του ιδρύματος, με σκοπό να αποτελέσει «πνεύμονα-πρότυπο για τις ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους».
Στην ανάρτησή της η Κ. Λιούτα αναφέρει τα εξής:
«Με αίσθημα ευθύνης και μεγάλης τιμής προς το πρόσωπο μου, αποδέχομαι την δύσκολη και τιμητική πρόταση να αναλάβω την άμισθη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σικιαρίδειου Ιδρύματος στο Μαρούσι. Το Σικιαρίδειο Ιδρυμα αποτελεί ένα κληροδότημα – εκπαιδευτικό ίδρυμα ως κέντρο κατάρτισης νέων από 14 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση και που τα τελευταία χρόνια είχε και έχει ακόμα πολλά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα .
Σε μια δύσκολη εποχή και λόγω covid, αναλαμβάνω την ευθύνη για την εξυγίανση και αναβάθμιση της λειτουργίας του, προκειμένου να αποτελέσει έναν πνεύμονα – πρότυπο για τις ανάγκες των εφήβων ΑμεΑ που έχουν ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και της ηθικής στήριξης των οικογενειών τους.
Ευχαριστώ την κ. Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, για την επιλογή και την τιμητική της πρόταση, καθώς και τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε απόλυτα σύμφωνος κι αλληλέγγυος δηλώνοντας την στήριξη του στην επιλογή αυτή, αλλά και την πολιτική βούληση της δημοτικής Αρχής να στηρίξει την λειτουργία του Ιδρύματος .
Δεσμεύομαι να κάνω πράξη όλα όσα πρεσβεύω εθελοντικά και κοινωνικά τόσα χρόνια στο χώρο της υγείας και των ΑμεΑ και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια αυτής της εμπιστοσύνης σε ένα ευαίσθητο και πολυσύνθετο εγχείρημα, προκειμένου να προσφέρω χαρά, στήριξη και δημιουργικό έργο σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους .
Η προσβασιμότητα την οποία υπηρετώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης την οποία υπηρετώ με πίστη, πιστεύοντας ότι το αντάμωμα στον πολιτισμό της διαφορετικότητας μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας του ανθρωπισμού της χώρας μας σε μια εποχή αξιακής και ηθικής κρίσης».
Καλωσόρισμα γονέων και κηδεμόνων, με προτάσεις
Από την πλευρά της, η Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Παιδιών του Σικιαριδείου, με ανακοίνωσή της, καλωσορίζει τη νέα πρόεδρο, θέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα και επαναδιατυπώνοντας τις πάγιες προτάσεις της με στόχο την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του.
Η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:
«Ως εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων των Παιδιών του Σικιαριδείου Ιδρύματος, καλωσορίζουμε το νέο Δ.Σ. του Ιδρύματος και ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Σικιαρίδειο είναι ένα ιστορικό Ίδρυμα που παλαιότερα αποτελούσε πρότυπο στην εκπαίδευση επί της Ειδικής Αγωγής και την φροντίδα που παρείχε σε άτομα με Νοητική στέρηση, Αυτισμό, Σύνδρομο Down κ.α. Είχε δε δυναμικότητα που ξεπερνούσε τους 300 ωφελούμενους. Τα τελευταία όμως χρόνια βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία και βιώνουμε καθημερινά την απαξίωσή του. Σαν Γονείς και Κηδεμόνες θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε το Ίδρυμα να αναγεννηθεί.
Ελπίζουμε με την νέα Διοίκηση του Ιδρύματος να γίνει ένα πιο ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν και που στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα εξασφαλισθεί η αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος. Για να επιτευχθεί όμως ο παραπάνω στόχος χρειάζεται πολύ δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους βασικούς πυλώνες που απαρτίζουν αυτό τον μικρόκοσμο που ονομάζεται Σικιαρίδειο.
Οι βασικοί πυλώνες, λοιπόν, είναι :
– Η Πολιτεία που έχει την ευθύνη να διορίζει το Δ.Σ., να συντηρεί και ενισχύει το Ίδρυμα με τις δομές της, όπως είναι η Περιφέρεια, Ο ΕΟΠΥΥ, ο Δήμος, κ.α.
– Οι Εργαζόμενοι που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης και φροντίδας όλων των ωφελούμενων παιδιών μας, για όσο διάστημα αυτά διαβιούν εκεί.
– Οι Γονείς – Κηδεμόνες οι οποίοι εκπροσωπούν τα ανήμπορα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, παιδιά.
– Μία σημαντική κίνηση που περιμένουμε να κάνει η καινούργια Διοίκηση, είναι η θετική εισήγησή της στην υφυπουργό για αναδιάρθρωση του Δ.Σ. του Iδρύματος ώστε να εξασφαλισθεί η θεσμική εκπροσώπηση των Γονέων – Κηδεμόνων σε αυτό.
Είναι πάγιο αίτημα του συλλόγου μας που δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος, τουναντίον έχει πολλαπλά οφέλη. Πιστεύουμε ότι δεν νοείται χρηστή Διοίκηση με απουσία των αυτονόητων εκπροσώπων των ωφελούμενων, τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας, για τα οποία υπάρχει και λειτουργεί ουσιαστικά το Σικιαρίδειο Ίδρυμα. Τα οικονομικά προβλήματα, από τη λιγοστή ενημέρωση που έχουμε, είναι πολλά, αλλά όχι αξεπέραστα, κατά την γνώμη μας. Το Ίδρυμα έχει δυνατότητες αξιοποίησης που και έσοδα θα φέρουν και ποιοτικά μπορεί να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Σωστή διαχείριση χρειάζεται από όλους, θέληση για προσφορά και συνειδητοποίηση ότι όλοι δουλεύουμε για ένα κοινό στόχο που είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, πράγμα που εξασφαλίζει το κοινό συμφέρον εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την αναγκαιότητα της άμεσης μετατροπής της Δομής σε Κ.Δ.Η.Φ., η οποία θα επιφέρει τον τετραπλασιασμό του Νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και σε συνδυασμό με την συνεπακόλουθη αύξηση των ωφελούμενων θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αξιοποίησης σημαντικά προσοδοφόρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους χώρους για αθλητικές δραστηριότητες, το ημιτελές θέατρο, την εκκλησία, την κτηριακή υποδομή, την δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εδώ να επισημάνουμε τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με το Δήμο Αμαρουσίου τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά πρόσφατα, σε συνάντηση, με την Δημοτική αρχή, κατά την οποία διαπιστώσαμε ειλικρινή διάθεση για ουσιαστική βοήθεια από πλευράς τους, με αμοιβαίο όφελος.
– Φυσικά και θα πρέπει να συνεχισθεί ο αγώνας με μεγαλύτερη ένταση για εύρεση πόρων από χορηγούς. Ανήκουμε Γεωγραφικά και Διοικητικά σε μια περιοχή όπου βρίσκονται σημαντικές εταιρείες που μπορούμε να επιδιώξουμε την βοήθειά τους μέσα από τα προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης και Αλληλεγγύης που διαθέτουν.
– Εξασφάλιση με κάθε τρόπο της συμμετοχής του Ιδρύματος σε οποιοδήποτε Κοινοτικό Πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεργασθεί η Διοίκηση με εξειδικευμένους φορείς που γνωρίζουν τις κατάλληλες διαδικασίες.
– Τέλος η ανίχνευση αξιοποίησης προγραμμάτων εθελοντισμού και συνεργασίας με διάφορες Σχολές Κοινωνικών Επιστημών που στα πλαίσια εκπαίδευσης των φοιτητών τους θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους.
Δυστυχώς! Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα κατασπατάλησης των πόρων του Ιδρύματος, κακοδιαχείρισης, ανικανότητας και εγκληματικής αδιαφορίας. Όλα αυτά άλλωστε έχουν οδηγήσει το Ίδρυμα στην δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και φυσικά τα καταδικάζουμε. Όμως! Πρέπει και οφείλουμε όλοι να κοιτάξουμε στο μέλλον. Περιθώρια να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δεν υπάρχουν, πρέπει το Ίδρυμα να ανασυνταχθεί. Δυνατότητες όπως προαναφέραμε υπάρχουν και εκείνο που χρειάζεται είναι η πίστη σε αυτές και η θέληση για δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Όλοι μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε το Σικιαρίδειο βιώσιμο προς όφελος των παιδιών μας».
Πηγή: amarysia