Της Θεσσαλίας Χ. Τεριακή
Οι Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ζητήματα προσαρμογής σε νέο περιβάλλον, αλλά και σοβαρά θέματα διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Ένα από αυτά είναι και η συνέχιση της ομιλίας της ελληνικής γλώσσας. Μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής, για να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό της σύνολο, αλλά είναι απαραίτητη και η διατήρηση από τους μεγαλυτέρους και η εκμάθηση από τα παιδιά της Μητρικής Γλώσσας.
Αυτό ισχύει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί η νοσταλγία για την Πατρίδα είναι έμφυτη στον άνθρωπο και δεν ξεριζώνεται και δεύτερον γιατί δεν αποκλείεται η επιστροφή στην Ελλάδα, η οποία καθιστά απαραίτητη τη γνώση των Ελληνικών.
Η πατρίδα, ως οργανωμένη Πολιτεία, μεριμνά μέσω του Υπουργείου Παιδείας για την Εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού με την ίδρυση ελληνικών σχολείων σε όλον τον κόσμο και με την απόσπαση Εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα έχει διογκωθεί και οι Κοινότητες των Ομογενών δίνουν μεγάλον αγώνα, για να διατηρήσουν τα Ελληνικά Σχολεία.
Λόγω της οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα, αφενός έχουν περιορισθεί τα κονδύλια που διατίθενται από το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου έχει αυξηθεί ο αριθμός των Μαθητών και Μαθητριών, αφού δεν είναι μόνο δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, αλλά και παιδιά Νεομεταναστών, που ξεκίνησαν την Εκπαίδευση στην Ελλάδα και φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.
Η Γερμανία είναι η χώρα με τα περισσότερα Ελληνικά Σχολεία. Συγκεκριμένα όμως, στο Αννόβερο η Ελληνική Εκπαίδευση παρουσιάζει το εξής παράδοξο: Ως οργανωμένο Ελληνικό Σχολείο λειτουργεί μόνο το Λύκειο. Δεν λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο και στη συνέχεια τα παιδιά (χωρίς την προαπαιτούμενη διδασκαλία) καλούνται να παρακολουθήσουν την ίδια ακριβώς διδακτέα ύλη όπως σε κάθε Γενικό Λύκειο στην Ελλάδα.
Ομολογουμένως, μια καλή αρχή γίνεται στον “Ελληνογερμανικό Παιδικό Σταθμό”, ο οποίος λειτουργεί με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, του Ελληνικού και του Γερμανικού κράτους. Για τη συνέχεια λειτουργούν τα “Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας”, όπου όσα παιδιά θέλουν διδάσκονται Ελληνικά δύο ώρες την εβδομάδα, ενώ παρακολουθούν συστηματικά τα Γερμανικά Σχολεία.
Είναι ευνόητο λοιπόν ότι, όσο φιλότιμες και αν είναι αυτές οι προσπάθειες, πρακτικά δεν είναι επαρκείς. Ως κίνηση καλής θελήσεως και ως συμβολή στη βελτίωση της παροχής γνώσεων στα Ελληνόπουλα, άρχισε να λειτουργεί στο Αννόβερο “Κοινωνικό Φροντιστήριο”. Η πρόταση έγινε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Λυκείου Αννοβέρου, οι Εκπαιδευτικοί την αποδέχθηκαν και η Ενορία Αννοβέρου στάθηκε για άλλη μια φορά αρωγός.
Έτσι, κάθε Σάββατο απόγευμα, στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών στο Αννόβερο λειτουργούν τμήματα α) για Μαθητές και Μαθήτριες του Λυκείου που θέλουν να δώσουν Εξετάσεις σε Ελληνικά Α.Ε.Ι. ή να εγγραφούν σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο και β) για μικρότερα παιδιά, που θέλουν να προετοιμαστούν, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο Λύκειο χωρίς πολλές δυσκολίες.
Τα προσφερόμενα μαθήματα για το σχολικό έτος 2018/19 είναι : Αρχαία Ελληνικά Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση Λατινικά Φυσική – Χημεία Διδάσκουν οι : Χατζημιχαήλ Φοίβος, Δρ Φιλολογίας Αλατζόγλου Παναγιώτα, Φιλόλογος Κακλαμάνος Ιωάννης, Φυσικός Τεριακή Θεσσαλία, Φιλόλογος Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν, γιατί ειδικά σε αυτήν την περίπτωση η καλύτερη αμοιβή είναι η προθυμία και η πρόοδος των παιδιών.