Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν οι κτηνοτρόφοι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με το ύψος των ενισχύσεων να φτάνει τα 42 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης χθες από τα Καλάβρυτα.
Οι ανακοινώσεις όπως αναφέρει το neakriti.gr κάνουν λόγο για ενίσχυση συνολικά 45.000 κτηνοτρόφων, ενώ με την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) θα καλυφθεί μέρος της ζημιάς που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι λόγω της κρίσης του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η πληρωμή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως δήλωσε εξάλλου στα μέλη του Δ.Σ. του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων Σταύρος Αραχωβίτης, «τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τους και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες, λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ, στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου, που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία».
Δείτε το σχετικό βίντεο
Ζημιές πριν την παράδοση γάλακτος
«Επιτέλους, άρχισαν να μας “βλέπουν”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι προεκλογικές οι δεσμεύσεις αυτές», δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.
Διερωτήθηκε όμως με ποιον τρόπο θα γίνουν οι επιλογές των δικαιούχων κτηνοτρόφων για την είσπραξη της συγκεκριμένης οικονομικής βοήθειας.
«Υπάρχουν κτηνοτρόφοι στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα που δεν πρόλαβαν να παραδώσουν γάλα, αλλά έπαθαν και οι ίδιοι ζημιά από την κρίση στην αγορά. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δε βρήκαν τυροκομείο για να το παραδώσουν. Και υπάρχουν και κτηνοτρόφοι οι οποίοι βρήκαν τυροκομείο να παραδώσουν το γάλα τους, αλλά το τυροκομείο δεν μπόρεσε να τους το απορροφήσει όλο και τους απορρόφησε μόνο ένα μέρος. Τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους αυτούς; Δε θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του προγράμματος;», διερωτάται ο Ανδρέας Στρατάκης και καλεί τόσο τον Σταύρο Αραχωβίτη, όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρουν όσο γίνεται πιο καλούς και διευρυμένους τρόπους, προκειμένου να στηρίξουν το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου.
Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης τονίζει ότι, αν πρέπει ο δικαιούχος κτηνοτρόφος να προσκομίσει τιμολόγια μόνο από πιστοποιημένα τυροκομεία, τότε είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει σε ολόκληρη τη χώρα. Και αν δεν μπαίνει αυτή η προϋπόθεση, τότε σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια και σε περισσότερο κόσμο.