Της Φένιας Βουδαντά
Την Κυριακή 08/03 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Science in the City» εκ μέρους του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης στο Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνης (πάροδος Γερακάρη 24).
Την παρουσίαση των δραστηριοτήτων στα πλαίσια του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών ανέλαβε ο Καθηγητής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Σταύρου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του εργαστηρίου σε εκδηλώσεις για το κοινό και ακολούθως σε δράσεις, διαγωνισμούς και διμερή προγράμματα στα οποία συμμετέχει.
Τόνισε, επιπλέον, τη σημασία του χάσματος ανάμεσα στην έρευνα που διεξάγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στην εφαρμογή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό και σκοπός του ΕΔΘΕ είναι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν τα αποτελέσματα των σύγχρονων ερευνών που διεξάγονται σε πανεπιστημιακό επίπεδο μέσω της διερευνητικής μάθησης. Έτσι, οι μαθητές θα συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και δε θα αποτελούν παθητικούς δέκτες γνώσεων. Μέσω νέων κι εξελιγμένων μεθόδων (π.χ. tablets, κινητά, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικού πίνακα κι εκπαιδευτικής ρομποτικής) θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών, εκπαιδευτική ρομποτική, Virtual Reality (Αστρονομία – κινήσεις Γης), Νανοτεχνολογία/Κοινωνικοεπιστημονικά Ζητήματα, μετεωρολογικά φαινόμενα μέσω του διαδραστικού πίνακα και μετρήσεις φυσικών μεγεθών με τη χρήση αισθητήρων και tablets.
Το ΕΔΘΕ, φυσικά, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οφείλει να είναι χώρος λειτουργικός ώστε να πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία, χώρος που να δύναται να ενσωματώσει τη νέα γνώση και να προσαρμοστεί σε προκλήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι δραστηριότητες στο χώρο θα εξελίσσονται, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή κάθε φορά με κάτι διαφορετικό. Κρίνεται, λοιπόν, εύκολη η πρόσβαση στο χώρο του εργαστηρίου, καθώς βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και ευέλικτη η λειτουργικότητά του, καθώς οι υπηρεσίες του μπορούν να προσφερθούν συνδυαστικά και σε άλλους χώρους/δραστηριότητες στην πόλη.
Προοπτικές του ΕΔΘΕ ανέφερε ο κ. Σταύρου αποτελεί η εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η εκπαίδευση των εν ενεργεία εκπαιδευτικών (σε συνεργασία με Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ), η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η φιλοξενία των παιδιών μαζί με τους γονείς τους και κατ’ επέκταση η εξάπλωση της γνώσης στο ευρύ κοινό.
Αμέσως μετά την παρουσίαση ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, την αντιδήμαρχο παιδείας δια βίου μάθησης και κοινωνικής πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, τον αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας, Κώστα Σπανουδάκη και την πρόεδρο του ΠΤΔΕ, Ασπασία Χατζηδάκη.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο χώρο του ΕΔΘΕ και οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις νέες αυτές τεχνολογίες στο χώρο του εργαστηρίου με τη βοήθεια προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι ήταν στη διάθεσή τους για παρουσίαση των εκθεμάτων και διευκρινίσεις.
Λειτουργία Κέντρου: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη 9:00 – 11:00 & 11:00 – 13:00