Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής θα παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Λόρδος Βύρωνας: Ο ποιητής και επαναστάστης στην Ελλάδα, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν γιορτάζαμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης χωρίς να παρουσιάσουμε τον ποιητή Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος ερωτεύτηκε την αιτία της και πέθανε για χάρη της. Η διάλεξη θα προσφέρει μια σύντομη εκτίμηση της ζωής και της ποίησης του Βύρωνα και θα διερευνήσει μερικά από τα έργα του που πραγματεύονται το ελληνικό ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις. Ο Λόρδος Βύρωνας ήταν ένας από τους λίγους Άγγλους ποιητές και καλλιτέχνες που απέφυγαν τον εξωτισμό και την εξιδανίκευση των Ελλήνων ως λαού και εξέφρασαν τον αδιάκοπο αγώνα για πολιτική απελευθέρωση. Η προσωπικότητά του, πολύχρωμη και αντιφατική, επισκιάζει την προσπάθειά του μέσω της ποίησης να μεταφέρει ένα ιστορικό γεγονός σε συμβολικό τοπίο. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί σύντομα σε αυτές τις πτυχές του κατά τα άλλα μάλλον παραμελημένου ποιητικού επιτεύγματός του σήμερα.
Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής κατέχει την έδρα του Sir Nicholas Laurantos in Modern Greek and Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής κατέχει έδρα Sir Nicholas Laurantos στις Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εργάζεται στον τομέα των Ελληνικών Πολιτιστικών Σπουδών από τη Βυζαντινή και τη Νεότερη περίοδο. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς, με ιδιαίτερη έμφαση στη βυζαντινή ιστοριογραφία, τη νεοελληνική πολιτική ζωή, τον ελληνικό κινηματογράφο, τον βαλκανικό πολιτισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Έχει μεταφράσει τα ποιήματα του Patrick White’s Voss και The Vivisector, καθώς και τα ποιήματα του Michael Dransfield στα ελληνικά. Έχει επίσης μεταφράσει σύγχρονη ελληνική ποίηση στα Αγγλικά, από τους Νίκου Καρούζο, Κίκη Δημούλα, Ανδρέα Αγγελάκη κ.λπ. Είναι αρχισυντάκτης των Νεοελληνικών Σπουδών (Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.) Οι κύριες εκδόσεις του στα Αγγλικά περιλαμβάνουν: A History of Greek Cinema (Continuum 2012), Realism in Greek Cinema (I.B. Tauris, 2017), Recollections of Mr Manoly Lascaris (Brandl & Sclesinger, 2007), The Demons of Athens (Brandl & Schlesinger, 2013), Reflections on Presence (re.Press, 2016) και The Glebe Point Road Blues (2020). Έχει επίσης επιμεληθεί τις συλλογές Cornelios Castoriadis and the Project of Radical Democracy (2013), Martin Heidegger and the Aesthetics of Being (2008), Power, Justice and Judgment in Hannah Arendt (2012). Έχει βραβευτεί για τις μεταφράσεις και το κριτικό του έργο. Του απονεμήθηκε το Ομοσπονδιακό Μετάλλιο Αυστραλίας το 2003. Την περίοδο αυτή εργάζεται πάνω στο έργο των κινηματογραφιστών George Miller και Theo Angelopoulos.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ταυτόχρονα μέσω του YouTube Live, Facebook Live και Twitter. Δεν χρειάζεστε λογαριασμό για να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση με οποιαδήποτε από τις παραπάνω υπηρεσίες. Ωστόσο, εάν θέλετε να συμμετάσχετε στο Q&A στο τέλος του σεμιναρίου, θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό με την αντίστοιχη υπηρεσία για να δημοσιεύσετε την ερώτησή σας στα σχόλια / συνομιλία.
Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης