Ταλέντο, ικανότητα, αποφασιστικότητα και ψυχικά προσόντα συνθέτουν το προφίλ του Μίλτου Τεντόγλου, που από σήμερα είναι “χρυσός” Ολυμπιονίκης στο μήκος των Ανδρών με άλμα στα 8,41 μ. (0,1).
Ο κορυφαίος φέτος αθλητής με 8,60 μ., επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία του, αφού “καθάρισε” τη νίκη στο έκτο και τελευταίο άλμα του, ενώ νωρίτερα στην εξέλιξη του αγώνα μπήκε και βρήκε αρκετές φορές στην πρώτη τριάδα των νικητών. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έκανε τον καλύτερο αγώνα της ζωής, αφού μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο απόλυτο στην μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη.
Ο αθλητής μας ξεκίνησε τον αγώνα του με 8,11 μ. με ένα σίγουρο άλμα και στις δυο επόμενες προσπάθειες του συνέχισε με δύο άκυρα. Στο τέταρτο άλμα πέτυχε 8,10 μ. σε ένα σημείο όπου βρέθηκε εκτός βάθρου, αφού ο Χάρισον στην πέμπτη του προσπάθεια πέτυχε 8,15 μ. και τον άφησε για λίγο τέταρτο. Ο Τεντόγλου απάντησε αμέσως επίσης με 8,15 μ. και επέστρεψε στο βάθρο των νικητών. Στην έκτη προσπάθεια οι ανατροπές ήταν πολλές. Αρχικά ο Μόντλερ, ο οποίος έκανε ένα μεγάλο άλμα, οριακά άκυρο, λίγο αργότερα ο Κασέρες σημείωσε 8,18 μ. για να περάσει τρίτος και να αφήσει και πάλι τέταρτο τον Τεντόγλου.
Ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά δεν είχε κανένα πρόβλημα όχι μόνο να απαντήσει στον Ισπανό, αλλά να βρει στο έκτο και τελευταίο του άλμα την επίδοση που έψαχνε από την πρώτη προσπάθεια. Ο Τεντόγλου με το 8,41 μ. δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Κουβανό Χουάν Ετσεβαρία, που στο τρίτο άλμα έκανε 8,41μ., ωστόσο δεν μπόρεσε να εκτελέσει το τελευταίο του άλμα, λόγω ενόχλησης στο πόδι. Ο προπονητής του Γιώργου Πομάσκι, οι συναθλητές, αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής που ήταν στην εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου πανηγύρισαν με την ψυχή τους το τελευταίο άλμα, το οποίο έβαλε το όνομα του Έλληνα αθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο 23χρονος επέδειξε φοβερή ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για τον πιο εξελίξιμο και σταθερό άλτη των τελευταίων ετών και φυσικά τον κορυφαίο Ευρωπαίο.
Ο Χουάν Ετσεβαρία (Κούβα) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με άλμα στα 8,41 μ., αλλά δεύτερη προσπάθεια χαμηλότερη από του Έλληνα. Ο Κουβανός είχε κάποιο πρόβλημα με το πόδι του κι έτσι δεν εκτέλεσε το πέμπτο του άλμα, ενώ και στην έκτη προσπάθεια σταμάτησε πριν φτάσει στη βαλβίδα. Πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε και ο τρίτος του σημερινού αγώνα, ο επίσης Κουβανός Μίκελ Μάσο με 8,21 μ.
Το 8,41 μ. που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον Μίλτο Τεντόγλου είναι η καλύτερη επίδοση νικητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας, εκεί όπου ο Φίλιπς είχε πετύχει 8,59 μέτρα. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα επιστρέφει στα χέρια Ευρωπαίου αθλητή μετά το 2012, τότε που τη νίκη είχε κατακτήσει ο Ράδερφορντ. Ο Τεντόγλου στα 23 του χρόνια είναι σίγουρο πως θα έχει την ευκαιρία να δεκδικήσει πολλές φορές ακόμη την κορυφή μεγάλων διοργανώσεων. Ο νεαρός έχει στην κατοχή ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό ανοιχτου και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά κλειστού. Πλέον το μόνο που του λείπει είναι το χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 2022.
Τα αποτελέσματα
Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,41
Ετσεβαρία 8,41μ.
Μασό (Κούβα) 8,21
Κασέρες (Ισπανία) 8,18 μ.
Χάρισον (ΗΠΑ) 8,15 μ.
Χασιόκα (Κίνα) 8,10 μ.
Μόντλερ (Σουηδία) 8,08 μ.
Ραντάντζο (Ιταλία) 7,99 μ.
Πούλι (Φινλανδία) 7,92 μ.
Χουάνγκ (Κίνα) 7,72 μ.
Γκέιλ (Τζαμάικα) 7,69 μ.
Χέινλε (Γερμανία) 7,62 μ.