Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και ο Δήμος Μεγίστης ενώνουν δυνάμεις για τη χωροθέτηση, χάραξη, διάνοιξη και πιστοποίηση δικτύου μονοπατιών, καθώς και αναρριχητικών διαδρομών και πεδίων στο ακριτικό νησί, συμβάλλοντας στην προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας και την στήριξη ήπιων δράσεων.
Με μνημόνιο που υπεγράφη στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστελλόριζου μεταξύ των τριών εταίρων, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στο νησί, χρηματοδοτείται η μελέτη για τη χαρτογράφηση εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων, που θα αποτελέσει γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού.
Σε μια συμβολική κίνηση, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνο Τριάντη και τον Δήμαρχο Μεγίστης Γιώργο Σαμσάκο, ανήρτησε την πρώτη ξύλινη πινακίδα διαδρομών στην αρχή του πιο διαδεδομένου μονοπατιού με τα 400 σκαλοπάτια που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Βουνού.
Θα αναδειχθούν με ειδική σήμανση οι δέκα περίπου πεζοπορικές διαδρομές και τα τέσσερα αναρριχητικά πεδία που συναντώνται κατά μήκος τους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ. Τα μονοπάτια του Καστελλόριζου πρόκειται να ενταχθούν στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, μέρος του οποίου θα λάβει την οικονομική υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Από εδώ, στο Καστελλόριζο αρχίζει η Ελλάδα και εμείς στο ΥΠΕΝ με τον Υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, ενώνουμε δυνάμεις με την τοπική κοινωνία για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. ‘Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν πλέον την ευκαιρία να απολαύσουν πεζοπορώντας το ανέγγιχτο, παρθένο φυσικό τοπίο».
Η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, από την πλευρά της, επισήμανε: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ήταν υπεύθυνος για την σύνταξη του πακέτου μέτρων για τη βιοποικιλότητα στην πρόταση της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι για την έγκριση του συνόλου των δράσεων. Εμβληματική είναι η δράση της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αναδείξει την μοναδικότητα της ελληνικής φύσης».
Ο Δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Σαμσάκος ανέφερε: «Μια νέα πρόκληση μια νέα προοπτική ξετυλίγεται μπροστά μας με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου μας. Χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση την συνεργασία που θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε θέματα περιβάλλοντος αειφόρου ανάπτυξης αλλά και δράσεων πρωτόγνωρων για το νησί μας. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και τους συνεργάτες του για την στήριξη και αγάπη που επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία για το Καστελλόριζο. Το Καστελλόριζο γελαστό και δημιουργικό μαζί ξετυλίγοντας συμβολικά μηνύματα αλλά και ενεργά βιώματα στο πέρασμα των χρόνων στρέφει το βλέμμα στο μέλλον που διαγράφεται πολύ ευοίωνο».
Τη μελέτη για τη χωροθέτηση και ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών θα εκπονήσει ο Έλληνας χαρτογράφος, Στέφανος Ψημένος.
Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΔΑΝ Μεγίστης, Συνταγματάρχη Αθανάσιο Φωτεινόγλου επιβιβάστηκε στην Τ.Π.Κ. «Καραθανάσης» όπου συναντήθηκε με τον Πλωτάρχη Περικλή Μαμάκο και στη συνέχεια μετέβη με καταδρομικό σκάφος στις μικρονησίδες Ρω και Στρογγύλη , που συγκαταλέγονται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και έχουν αναγνωριστεί ως βιότοποι Corine.
Στη Νήσο Ρω επισκέφτηκε τον τάφο της Κυράς της Ρω, ενώ στην Στρογγύλη τον φάρο που χρονολογείται από το 1917.