Αντάξιος της μεγάλης προσμονής και των προσδοκιών που τον συνοδεύουν, ως έναν από τους κορυφαίους Μαραθωνίους παγκοσμίως στον τομέα της ποιότητας και των υπηρεσιών ασφάλειας, αποδείχθηκε ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, που μετέτρεψε το πρωινό της Κυριακής 21 Νοεμβρίου σε μία αξέχαστη εμπειρία για χιλιάδες δρομείς!
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 12χρονους μαθητές μέχρι τον 84χρονο Συμεών Τζοβάνη που έτρεξε στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και άνθρωποι με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης, πλημμυρίζοντας με αισιοδοξία τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και διατρανώνοντας το μήνυμα ότι η δίψα για άθληση και ζωή είναι ισχυρότερη από όλες τις δυσκολίες!
Επιπλέον, οι παράλληλες εκδηλώσεις που «στήθηκαν» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ξεσήκωσαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την αγωνιστική προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, αλλά και το υψηλό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, έκαναν και φέτος ξεχωριστό τον θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και, εκτός από αθλητική διάσταση, διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.
Παρότι μάλιστα η πανδημία δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες, η παγκόσμια διάσταση του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αποτυπώθηκε μέσα από την παρουσία δρομέων από 53 χώρες και πέντε ηπείρους (Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Μεξικό, Μπουτάν, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα), ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπουτάν.
Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο Ιάσων Ιωαννίδης, ο οποίος συνδύασε με νίκη την πρώτη συμμετοχή του στην απόσταση των 42.195 μ. στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας». Ο Ιωαννίδης πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2:27:32. Πίσω του τερμάτισε ο Γιάννης Κρέκας (2 ώρες 33:48), διατηρώντας τη θέση που είχε κερδίσει και στην προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Σπύρος Κατσούλης (2 ώρες 39:45).
«Αυτή η διοργάνωση ήταν μία μεγάλη γιορτή, όπως κάθε φορά! Όλα ήταν εκπληκτικά και ευχαριστώ τον κόσμο που με βοήθησε. Είναι η τρίτη φορά στην καριέρα μου που έτρεξα σε Μαραθώνιο και η πρώτη φορά που το δοκίμασα στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Δεν περίμενα να κάνω τόσο καλή επίδοση, επειδή είχα κάνει μόνο τρεις μήνες προετοιμασία. Ένιωθα καλά, έκανα γρήγορο πέρασμα, ήταν καλή διαδρομή και βγήκε αυτός ο χρόνος, αν και υπολόγιζα ότι θα τερμάτιζα σε δυόμισι ώρες περίπου», τόνισε μετά την επιτυχία του ο Ιάσων Ιωαννίδης.
Στον Μαραθώνιο των γυναικών, η συγκλονιστική Σόνια Τσεκίνι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (2 ώρες 54:15), όπως είχε κάνει επίσης το 2017 και το 2019, στέλνοντας το πιο δυνατό μήνυμα ζωής: Ήταν μία κατάθεση ψυχής από μία αθλήτρια-σύμβολο, η οποία δίνει την προσωπική μάχη της με τον καρκίνο και καταφέρνει να βγαίνει νικήτρια κάθε φορά.
Στο βάθρο την ακολούθησαν η Γερμανίδα Πία Φον Κόιλτς (2 ώρες 55:52) και η Μπάρμπορα Νοβάκοβα από την Τσεχία (2 ώρες 56:08).
«Ήταν μία μεγάλη νίκη για μένα… Είμαι πολύ συγκινημένη! Ευχαριστώ όλους εδώ στη Θεσσαλονίκη που με αγαπάνε και ειδικά τον ΜΕΑΣ Τρίτων, τον σύλλογο που με στήριξε πολύ σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που πέρασα τον τελευταίο καιρό. Παίρνω δύναμη από τα παιδιά μου και τον άνδρα μου για να προσπαθώ και να μην το βάζω κάτω», δήλωσε μετά τον θρίαμβό της η Σόνια Τσεκίνι.
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Βαγγέλης Φραγκούλης (34:26), μπροστά από τον Αλέξανδρο Γεωργίου (35:09) και τον Δημήτρη Τζεφαλή (37:20).
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ειρήνη Μιχαλά (37:22), που ανέβηκε μία θέση ψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, αφήνοντας 2η τη Ματίνα Νούλα (37:26) και 3η την Ελισάβετ Δήμου (40:33).
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ο Δρόμος των 10.000μ. ήταν φέτος αφιερωμένος στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβε το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, η οποία υπήρξε η πρώτη νικήτρια στην συγκεκριμένη απόσταση, το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. πρώτευσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου (16:33) υποσκελίζοντας τον Γιώργο Βάγιο (16:42) και τον Γερμανό Λούις Χέλμουτ (17:14).
Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Αναστασία Μαρινάκου (16:35), η οποία θα τρέξει στο αντίστοιχο «πεντάρι» και στον «Νυχτερινό» με στόχο να διατηρήσει μέχρι τέλους το αήττητο σερί της σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει μέσα στο 2021. Στο βάθρο την ακολούθησαν η Βασιλική Καλλιμογιάννη (18:15) και η Αλεξάνδρα Περιστέρα (19:43).
Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη μαζί με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Επιπλέον, για άλλη μια χρονιά θα αναδειχθούν ξεχωριστές τριάδες νικητών για κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), ανά φύλο, σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Όλοι οι νικητές θα τιμηθούν στην ετήσια γιορτή της «Ημέρας του Μαραθωνίου» στις αρχές του ερχόμενου έτους.
Ξεχωριστό μήνυμα έστειλαν, μέσα από την προσπάθεια τους, δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, όπως η πρωταθλήτρια του ορεινού τρεξίματος Ασημίνα Ιγγλέζου, που κάλυψε τη διαδρομή των 42.195 μ. από την Πέλλα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ως συνοδός του Μάριου Ψαραδέλλη και το βράδυ θα συμμετάσχουν επίσης στον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ.
Παράλληλα, ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε στον Δρόμο των 5.000μ..
Με τα δικά τους running team έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 77 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του «Μαραθωνίου της Ιστορίας». Σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης προέβησαν χορηγοί της διοργάνωσης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.
Ενδεικτικά, η bwin, Ονομαστικός Χορηγός της διοργάνωσης, στηρίζει την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και νέους πρωταθλητές του Προπονητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ η Dole, Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης, θα ενισχύσει την προσπάθεια του «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», ενός βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που μαθαίνει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να δρουν άμεσα σώζοντας ζωές.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται επίσης από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.org, www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.