Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης: Το παγκόσμιο κολυμβητικό γεγονός του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης διοργανώθηκε με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία για 2η συνεχή χρονιά στις 2-4 Ιουλίου 2021, στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
Ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από 10 χώρες, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα επισκέφτηκαν τη Βόρεια Εύβοια για τις ανάγκες της διοργάνωσης ανακαλύπτοντας τον πολιτιστικό και αθλητικό πλούτο της περιοχής.
Τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς και η υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ την υποστήριξη της προς τη διοργάνωση εξέφρασε μέσω του χαιρετισμού που απέστειλε και η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου.
Η ιστορική αναβίωση της αυθεντικής διαδρομής «Σκυλλίας & Ύδνα»
Η διοργάνωση έγραψε ιστορία.
Την Παρασκευή 2 Ιουλίου, 4 γενναίοι αθλητές αναβίωσαν για πρώτη φορά τον άθλο του Σκυλλία και της Ύδνας, των πρώτων δηλαδή κολυμβητών υπεραποστάσεων, που σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο (8.8) και άλλους ιστορικούς, βοηθήσαν τις ελληνικές δυνάμεις στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου εναντίον του περσικού στόλου, το 480 π.Χ. Οι κολυμβητές που κάλυψαν την αυθεντική μαραθώνια διαδρομή των 80 σταδίων ή 14,5χλμ. ήταν ο Ούγγρος κάτοχος του Oceans Seven και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Attila Manyoki, η παγκόσμια πρωταθλήτρια open water masters και περσινή νικήτρια στα 10χλμ, Βίκυ Κουβέλη, η τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, που έχει διασχίσει 2 φορές τη Μάγχη, Σοφία Ψιλόλιγνου και ο μαραθώνιος κολυμβητής της Μάγχης, Γιάννης Κωτσιόπουλος.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης κολύμπησε για 1η φορά μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο
Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Ρίο, παγκόσμιος πρωταθλητής και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Σπύρος Γιαννιώτης κολύμπησε, χωρίς κατάταξη και χρόνο, την Ολυμπιακή μαραθώνια διαδρομή των 10χλμ. αφιερώνοντας τη συμβολική του προσπάθεια σε όλη την ελληνική αποστολή που θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.
Μαζί του συμμετείχαν και κορυφαία ονόματα όπως ο πρωταθλητής Ευρώπης, Γιώργος Αρνιακός, αλλά και ο Ούγγρος κολυμβητής Attila Manyoki.
Η νέα γενιά της Μαραθώνιας Κολύμβησης είναι εδώ λίγο πριν το Τόκιο
Λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης τίμησε τον πρωταθλητή μαραθώνιας κολύμβησης Άλκη Κυνηγάκη και τον προπονητή του Βαγγέλη Κοζομπόλη για τη συνεισφορά τους στο άθλημα της μαραθώνιας κολύμβησης και την πρόκρισή τους στο Τόκιο στα 10χλμ. ανοικτής θαλάσσης.
Ο Γιώργος Αρνιακός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κολύμβηση
Ο πρωταθλητής Ευρώπης, που ολοκλήρωσε τη συμμετοχή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης με δύο πρωτιές, κατακτώντας την κορυφή στα 10χλμ και 3χλμ αντίστοιχα, ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από τον πρωταθλητισμό. Η διοργάνωση τίμησε τον σπουδαίο κολυμβητή, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό. Τέλος, για την παρουσία του στη διοργάνωση τιμήθηκε και ο Ούγγρος κολυμβητής Attila Manyoki.
Κορυφαία ονόματα έδωσαν δυναμικό παρών
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης συγκέντρωσε για ακόμα μία χρονιά σπουδαία ονόματα της μαραθώνιας κολύμβησης.
Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής ice swimming που έχει κολυμπήσει στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά και γρηγορότερος κολυμβητής στον κόσμο στην κατηγορία του, Quinn Fitzgerald, ο Βούλγαρος κολυμβητής, με συμμετοχές στα World Aquatics Championships 2017 και 2019, Lachezar Shumkov καθώς και μέλη της εθνικής ομάδας κολύμβησης όπως οι Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Ηλέκτρα Λεμπλ, Παναγιώτης Μπολάνος και Γεωργία Παυλοπούλου.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης διοργανώθηκε από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού με σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της 2ης χρονιάς της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Κοντζιάς δήλωσε: «Ο Δήμος μας μέσα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης και τις δράσεις του, ανέδειξε φέτος ακόμα περισσότερο την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και απέδειξε ότι μπορεί να οργανώσει με απόλυτη επιτυχία το παγκόσμιο αυτό κολυμβητικό γεγονός.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλη την ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας καθώς και όλους τους χορηγούς που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του αθλητικού αυτού γεγονότος. Στόχος μας είναι η διοργάνωση κάθε χρόνο να υποδέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή φιλοξενία».
Κατά τη διάρκεια των αγώνων ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Μετά από μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά για όλους τους τομείς και για όλο τον κόσμο, νομίζω ότι η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού έχει αρχίσει να ξαναχτυπά. Αυτό συμβολίζει και η παρουσία μου εδώ, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης του Αρτεμισίου που έχει ιστορικές ρίζες και αποτελεί ένα αθλητικό γεγονός το οποίο αναδεικνύει τον πλούτο που έχει η χώρα μας σε τέτοιους είδους γεγονότα που συνδυάζουν το ιστορικό, το πολιτιστικό και το αθλητικό, ώστε να μπορέσει να γίνει ένας σημαντικός πόλος αθλητικού τουρισμού».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για αυτή την εκδήλωση την οποία το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει έμπρακτα από την πρώτη στιγμή. Είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία χαιρόμαστε, με την πολύ μεγάλη συμμετοχή συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι πολύ ενδεικτικό και για το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσει ο αθλητικός τουρισμός αλλά και το πως μπορείς να δώσεις ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν σε μια περιοχή που έχει φυσική ομορφιά, ήλιο, θάλασσα, καλό φαγητό, συνάμα όμως πάρα πολύ δυνατή ιστορία και αρχαιολογία και πρέπει να τη μάθουμε όλοι».
Αγώνες φτιαγμένοι για δυνατούς κολυμβητές
Το Σάββατο 3 Ιουλίου η δράση ξεκίνησε με τον νέο αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης των 5χλμ, που είχε ως νικητές στους άντρες, τον Βούλγαρο Lachezar Shumkov και στις γυναίκες, την Ελένη Οικονόμου.
Ακολούθησε ο αγώνας του 1.5χλμ στον οποίο τις πρώτες θέσεις στους άντρες κατέκτησε ο Μάνος Μοίρας και στις γυναίκες η Γεωργία Παυλοπούλου. Η ημέρα έκλεισε με τον αγώνα 3χλμ που είχε ως νικητές τον Γιώργο Αρνιακό και την Ηλέκτρα Λεμπλ στους άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Οι κολυμβητές είχαν στις διαδρομές τους ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού την παραλία Πευκί. Την Κυριακή 4 Ιουλίου, η διοργάνωση κορυφώθηκε με τη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή των 10χλμ.
Ύστερα από έναν πολύ απαιτητικό αγώνα που διεξήχθη υπό αντίξοες συνθήκες και έντονα ρεύματα, νικητές αναδείχθηκαν στους άντρες ο Γιώργος Αρνιακός και στις γυναίκες η Μαρίνα Τριανταφυλλίδη. Χαρακτηριστικά μόνο 10 κολυμβητές τερμάτισαν τη μαραθώνια διαδρομή.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε και έναν παιδικό αγώνα 500μ. που πρόσφερε χαρά και χαμόγελα σε δεκάδες παιδιά. Την προθέρμανση των αθλητών ανέλαβε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Μάντη Περσάκη.
Δείτε εδώ όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα:
- 10χλμ: https://bit.ly/3wo3YWA
- 5χλμ: https://bit.ly/2UlREIT
- 3χλμ: https://bit.ly/3whrF2D
- 1,5χλμ: https://bit.ly/3hEmODp
Όλες οι διαδρομές σχεδιάστηκαν από τον Ομοσπονδιακό Τεχνικό της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης και τεχνικό διευθυντή του αγώνα, με Ολυμπιακές & παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, κ. Νίκο Γέμελο.
Με απόλυτη ασφάλεια και εφαρμογή αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς της FINA και το υγειονομικό πρωτόκολλο που είχε την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το οποίο είχε θεσπίσει η πολύπειρη ομάδα της ActiveMedia Group, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των παρευρισκομένων.
Όλοι οι συμμετέχοντες εισήλθαν στον χώρο της διοργάνωσης έχοντας πρώτα υποχρεωτικά́ υποβληθεί σε self-test εντός 24 ωρών ή εναλλακτικά έχοντας κάνει rapid test ή μοριακό́ PCR test κατά του Covid–19 εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του αγώνα τους και προσκομίζοντας βεβαίωση του αρνητικού́ αποτελέσματος. Εξαιρέθηκαν όσοι προσκόμισαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ 2 έως και 9 μήνες μετά τη νόσηση.
Η διοργάνωση φρόντισε ώστε να υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργούσε δωρεάν rapid tests σε όσους δεν είχαν πραγματοποιήσει.
Παράλληλα, υπήρξε οριοθέτηση με κάγκελα ενός χώρου 2.000τμ, εκκινήσεις κολυμβητών σε διαφορετικά κύματα για την αποφυγή συγχρωτισμού αλλά και με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, τηρήθηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις στον χώρο παραλαβής των πακέτων συμμετοχής, έγινε απομόνωση των ξένων αθλητών σε διαφορετικά ξενοδοχεία, υπήρξε σύστημα καταγραφής εξερχομένων και εισερχομένων ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή καταγραφή του αριθμού των ατόμων που βρίσκονταν στον χώρο της αθλητικής εγκατάστασης, οι αθλητές παραλάμβαναν μόνοι τους τα μετάλλιά τους και έγιναν μόνο ατομικές βραβεύσεις αθλητών.
Συμβολικές δράσεις που τίμησαν την ιστορία της μαραθώνιας κολύμβησης
Την Παρασκευή 2 Ιουλίου το απόγευμα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, τιμώντας την ιστορία του τόπου, πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση στον αρχαίο οικισμό του χωριού Αρτεμισίου, όπου βρίσκεται η Μαυροελιά του Αρτεμισίου ή Ελιά Μαυρομανδήλα.
Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης και της τοπικής ιστορίας, μία από τις παλιότερες ελιές του κόσμου, που έχει χρονολογηθεί άνω των 2.500 ετών. Στους νικητές των διαδρομών των αγώνων απονεμήθηκε συμβολικά από ένα κλαδί της Μαυροελιάς.
Παράλληλα, οι δράσεις περιλάμβαναν για πρώτη φορά την παρουσία της Εθιμοτυπίας Μουσικής με τη συμμετοχή της Μουσικής Πολεμικού Ναυτικού, συνδέοντας την ιστορική Ναυμαχία του Αρτεμισίου, η οποία αποτελεί την πρώτη πολεμική σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο, με το σήμερα, τιμώντας τον κολυμβητικό άθλο και αναγνωρίζοντας τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου ως το πρωταρχικό σημείο έναρξης της Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού των Ελλήνων.
Μάλιστα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, το βράδυ, το Τμήμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε μουσική συναυλία προς τιμή της Ναυμαχίας Αρτεμισίου και του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης.
Η προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα
Με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προσπάθεια για επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης είχε φέτος ως Συνεργάτη Βιωσιμότητας την π3.
Οι περιβαλλοντικές ενέργειες της διοργάνωσης ξεκίνησαν την Παρασκευή 2 Ιουλίου το πρωί, με τον καθαρισμό της παραλίας στο Πευκί από την ομάδα εθελοντών της διοργάνωσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρξε ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για την υιοθέτηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον στάσης από όλους, ενώ όλες οι συσκευασίες πλαστικού συλλέχθηκαν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και προωθήθηκαν για επαναχρησιμοποίηση.
Έρευνα για το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης καινοτομεί για ακόμα μία φορά καθώς σε συνεργασία με το κορυφαίο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, επενδύει στην έρευνα και τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών για το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια των αγώνων διεξήχθη έρευνα στους συμμετέχοντες αθλητές και επισκέπτες της περιοχής, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.