Μιλήστε μας για τις εντυπώσεις σας από το περιβάλλον και το κλίμα που συναντήσατε; Για τις πρώτες επαφές που είχατε με τον Ελληνισμό του Αμβούργου και τι περιμένετε από τους Έλληνες της περιοχής ώστε να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία;
Το Αμβούργο είναι μία πόλη ναυτική και άρα εξωστρεφής, πόλη ιστορική, ενδιαφέρουσα και συναρπαστική με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Βρέθηκα εδώ πριν από πολλά χρόνια όταν έμαθα γερμανικά, αλλά η μορφή της
έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στην περιοχή του λιμανιού, η οποία έχει αναβαθμισθεί θεαματικά. Εκεί υπάρχει κυριολεκτικά ένα νέο προάστιο, με πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, που έχει μετατρέψει το εμπορικό λιμάνι σε σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο και η εντυπωσιακή «Φιλαρμονική του Έλβα» καθιστά το Αμβούργο ως σημαντικό πολιτιστικό κέντρου της Βόρειας Ευρώπης.
Η παρουσία των Ελλήνων στην πόλη αυτή είναι διαχρονικά σταθερή λόγω του εμπορικού χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αλλά και του μεταναστευτικού ρεύματος τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Πέραν αυτού, υπάρχουν πολλές και πολύ αξιόλογες επιχειρήσεις στον τομέα της ναυτιλίας και των μεταφορών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελούν πλέον λειτουργικό τμήμα της οικονομίας της περιοχής.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από περίπου δύο μήνες, είχα την ευκαιρία και την τύχη να έρθω σε επαφή με τους συμπατριώτες μας τόσο στο Αμβούργο, όσο και στις άλλες περιοχές της αρμοδιότητας του Γενικού Προξενείου Αμβούργου (Βρέμη, Κάτω Σαξονία και Σλέσβιχ Χόλσταιν). Με έχει συγκινήσει η θέρμη με την οποία με υποδέχθηκαν, οι δεσμοί που διατηρούν με την Ελλάδα και την Εκκλησία, η νοσταλγία για την πατρίδα και φυσικά η προτίμηση προς την ελληνική γλώσσα ακόμη και από δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες.
Κύριε Γενικέ πως βλέπεται, με την εμπειρία που έχετε από τις διάφορες χώρες που έχετε υπηρετήσει, τον Έλληνα μετανάστη της Γερμανίας;
Οι συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό είναι πλήρως ενταγμένοι στις κοινωνίες των χωρών που διαβιούν. Οι Έλληνες της Γερμανίας δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στη χώρα αυτή και ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι αποτελούν παράδειγμα επιτυχούς και εποικοδομητικής ενσωμάτωσης στη νέα τους πατρίδα.
Αποτελούν μια ρωμαλέα και δυναμική ομάδα που συμμετέχει ενεργά στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και ακαδημαϊκή ζωή της Γερμανίας. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα επαγγελματιών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, καθηγητών Πανεπιστημίου και ομοσπονδιακών και τοπικών βουλευτών ελληνικής καταγωγής, που «εκπροσωπούν την Ελλάδα» στη Γερμανία. Και όλα αυτά σε καθημερινό επίπεδο. Και παρά τον εντυπωσιακό βαθμό της ενσωμάτωσης αυτής και τη διπλή υπηκοότητα που πολλοί από αυτούς κατέχουν, ακόμη και οι δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες, όπως προανέφερα, όλοι παραμένουν πιστοί στις ελληνικές παραδόσεις και στηρίζουν την Ελλάδα όποτε αυτό χρειαστεί.
Πείτε μας για το ρόλο του Γενικού Προξενείου;
Η παρουσία Ελληνικής Προξενικής Αρχής στο Αμβούργο ανάγεται στο 19ο αιώνα, γεγονός που αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που από τότε η Ελλάδα είχε αποδώσει στην πόλη αυτή.
Οι ελληνικές Προξενικές Αρχές ανά τον κόσμο είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και εδρεύουν στο εξωτερικό όπου η παρουσία του ελληνικού στοιχείου είναι έντονη. Αποτελούν τμήμα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα υποδοχής και εποπτεύονται διοικητικά από την εκάστοτε Πρεσβεία της Ελλάδος.
Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες μιας Προξενικής Αρχής είναι πολύπλευρος αφού εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ενώπιον των Ελλήνων του εξωτερικού και διαβιβάζει τα αιτήματά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ασκεί συμβολαιογραφικά και ληξιαρχικά καθήκοντα (π.χ. συντάξεις πληρεξουσίων και δηλώσεις γεννήσεως τέκνων Ελλήνων πολιτών), μεσολαβεί στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα για την έκδοση διαβατηρίων, τακτοποίηση στρατολογικών υποθέσεων, επικυρώσεις εγγράφων και άλλα. Παράλληλα αποτελεί και σύνδεσμο της ελληνική Δημόσιας Διοίκησης με την αντίστοιχη της χώρας υποδοχής, εν προκειμένω της Γερμανικής και διαβιβάζει εκατέρωθεν αιτήματα.
Πέραν των ανωτέρω, μια Προξενική Αρχή προωθεί πολιτιστικές δράσεις της Ελλάδας στην περιοχή αρμοδιότητάς της στο εξωτερικό, καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση της εκεί ελληνικής επιχειρηματικότητας, καλλιεργεί σχέσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα στη περιοχή της χώρας που εδρεύει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ιδιότυπη γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των πολιτών της στο εξωτερικό και παράλληλα την εκπροσωπεί στους τομείς που προαναφέρθηκαν.
Κύριε Γενικέ σας ευχαριστούμε, σας καλωσορίζουμε και να ξέρετε ότι θα είμαστε στο πλευρό κάθε προσπάθειας που γίνεται για ανάπτυξη και καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης της ομογένειας, ενημερώνοντας τους πολίτες για ότι καλό ήθελε προκύψει για αυτούς.
Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στην πρώτη σας ηλεκτρονική έκδοση, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας αυτή και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας.
Το Γενικό Προξενείο Αμβούργου στέκεται πάντοτε στο πλευρό της ομογένειάς μας, της οποίας στηρίζει όλες τις δράσεις και συνδράμει κάθε προσπάθεια που προβάλλει τη χώρα μας και καλλιεργούν την εικόνα της στη Γερμανία και είναι ανοιχτό σε προτάσεις συνεργασίας.