Με ένα διαδικτυακό ημερολόγιο με εικόνες από την Ελλάδα και ποιήματα μελών της υποδέχεται το νέο έτος η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να βρεθεί κοντά στους Έλληνες όπου Γης και τη νέα χρονιά.
«Μια καινούρια χρονιά ξεκίνησε, το 2022. Οι ευχές, όπως πάντα, “ταξιδεύουν” σε όλο τον πλανήτη φέρνοντας το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης και της υγείας -πάνω απ’ όλα- για όλο τον κόσμο. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων εύχεται κάθε καλό και προσπάθησε, με κάποιον τρόπο, να βρεθεί κοντά σε όλους, όλη τη χρονιά, κι έτσι μέσα από ένα ημερολόγιο που υπάρχει στο διαδίκτυο θα βρείτε τα ποιήματά μας, τις σκέψεις μας, τα έργα μας, ένα μικρό δείγμα απ’ όλα αυτά, για να σας κάνουν συντροφιά, όπως κάνουν συντροφιά κι εμάς οι σκέψεις μας για την Ελλάδα που βρίσκεται τόσο μακριά μας», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης, ομογενής γιατρός από την Αργεντινή, Χριστίνα Τσαρδίκου.
«Να ξέρετε», τονίζει η κ. Τσαρδίκου, «πως διάσπαρτοι στον κόσμο που βρισκόμαστε, είμαστε χιλιάδες τα άτομα που όπου κι αν είμαστε, ακόμη διατηρούμε την ελληνική γλώσσα και γράφουμε σ’ αυτή, αυτά που η ψυχή μας τραγουδάει».
Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη πολιτικός, ανεξάρτητος από πολιτικούς θεσμούς και έχει μη κερδοσκοπικό χαακτήρα. Βασικός στόχος της είναι η εμβάθυνση και υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στις πέντε ηπείρους, ιδιαίτερα στον τομέα των συγγραφέων -λογοτεχνών και ποιητών- αλλά και όλων όσοι ασχολούνται με τα Γράμματα και τις Τέχνες κι έχουν ως σκοπό τη διάδοση και καλλιέργεια των ελληνικών Γραμμάτων. Την Ένωση αυτή ίδρυσαν πριν από περίπου 20 χρόνια μια ομάδα λογοτεχνών της διαπσποράς, στην πόλη Φύρτη της Βαυαρίας, στη Γερμανία, με πρόεδρο τον αείμνηστο Βάιο Φασούλα, ένα από τα ποιήματα του οποίου κοσμεί το ημερολόγιο. «Ουρανέ, άπειρε αδέντη μου/χιλιοτραγουδισμένε και μυριοφωτισμένε/με στολίδια/φωνές και σημάδια/και ανεξήγητα μύρια μυστήρια/να κατέβαινες ή ν’ ανέβαινα εγώ/να σε αντίκριζα κι ας τρόμαζα…», έγραφε ο Βάιος Φασούλας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο ημερολόγιο φιλοξενούνται επίσης ποιήματα των Γαβριήλ Παναγιωσούλη (ΗΠΑ), Δημήτρη Ζαχαρόπουλου (Ελλάδα), Χριστίνας Τσαρδίκου (Αργεντινή), Ελευθερίας Μπέλμπα (Ελλάδα), Έρμας Βασιλείου (Αυστραλία), Τεντ Καψάλη (ΗΠΑ), Μίνας Στεργιοπούλου (Ελλάδα), Γιώτας Στρατή (ΗΠΑ), Χρήστου Νιάρου (Αυστραλία), Δέσπως Πηλαβάκη (Κύπρος), Παντελή Κούση (Ελλάδα), Ηλία Στεργιόπουλου (Ελλάδα), Εύας Πετροπούλου Λιανού (Ελλάδα) και Χρήστου Φασούλα (Γερμανία).
Σε κάποια από τα ποιήματα αποτυπώνεται ο καημός της ξενιτιάς αλλά και η αέναη σχέση των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα της καρδιάς τους, την Ελλάδα, όπως την περιγράφει στο δικό της ποίημα η Χριστίνα Τσαρδίκου: «Δε με γνωρίζεις. Γεννήθηκα μακριά σου/Αλλά ένα αόρατο ομφαλικό λουρί μας ενώνει/με την ίδια ανεξήγητη δύναμη/που δεσμεύει τους πλανήτες με τον ήλιο/Ακούραστους αιώνιους κύκλους κάνω γύρω σου/Δεν με γνωρίζεις… γεννήθηκα στο σκοτάδι/… Είμαι του παιδιού σου το παδί/το δυο φορές παιδί σου/το βλαστάρι σου στον ξένο τόπο/Είμαι το παιδί του μετανάστη/ Και εσύ Ελλάδα, μάνα μου».
Το ημερολόγιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, με όλα τα ποιήματα, είναι προσβάσιμο στο: https://issuu.com/eelspi/docs/calendario?fbclid=IwAR3h7WIa-kF9knSB3ZsV26NwgkEh3_gcj6pp_vX1PGiNWcSmtAvhd-5A2HM