Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζουν την εξαιρετική τους συνεργασία και αυτή τη φορά συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της 18ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει με δικό της περίπτερο παρουσιάζοντας τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και τιςψηφιακές υπηρεσίες της.
Δύο μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΒΕ ειδικά σχεδιασμένα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες ξεκίνησαν τη διετία 2020-2021. Τα προγράμματα Αριθμός Φύλλου [1821] και ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ←στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας και στόχο έχουν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η οποία προάγει την παιδεία, την έρευνα και την πολιτιστική δημιουργία στη χώρα.
Μαθητές από όλες τις βαθμίδες, παιδιά και οικογένειες, ενήλικες και ειδικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δράσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αριθμός Φύλλου 1821 αποσπάσματα από έντυπα μέσα της εποχής, σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα από τις ειδικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος αξιοποιούνται δημιουργικά με στόχο την ανάδειξη και τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη αγγίζει θέματα όπως η δικαιοσύνη, η οικονομική ανισότητα, το προσφυγικό, με επίκεντρο, όπως πάντα, το βιβλίο.
Εργαστήρια αυτών των δυο προγραμμάτων θα υλοποιηθούν στην 18η ΔΕΒΘ από στελέχη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των μελών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ). Τέλος,θα παρουσιαστεί η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης μέσω της οποίας διατίθεται στους ερευνητές και το κοινό το σύνολο των ψηφιακών συλλογών και οι συλλογές ηλεκτρονικών τεκμηρίων, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια (άρθρα, βιβλία, κεφάλαια, βάσεις δεδομένων).Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των συλλογών και των υπηρεσιών της ΕΒΕ είναι η ηλεκτρονική εγγραφή μέσω της Υπηρεσίας Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών (https://register.nlg.gr).
Η ΕΒΕ, με πολλή χαρά, θα υποδεχτεί παιδιά και ενήλικες στο περίπτερό της.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ 18η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία επιστρέφει δριμύτερη μετά την περυσινή ψηφιακή της υλοποίηση λόγω της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.00, ο Οργανισμός του Μεγάρου φιλοξενεί την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του κτηρίου Μ2.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης επισημαίνει πως «είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ως απόλυτη προτεραιότητα την αμέριστη στήριξη σε όλες τις δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη δημιουργία. Ακολουθώντας πιστά αυτήν την αρχή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης “αγκαλιάζει” τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσδοκώντας να δώσει μια προστιθέμενη αξία σε μια κορυφαία πρωτοβουλία που φέρνει την πόλη μας στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος των βιβλιόφιλων.
Στεκόμαστε με υπερηφάνεια δίπλα σε όλους τους φορείς οι οποίοι τιμούν τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύοντας την εκδοτική ταυτότητα της πατρίδας μας, αλλά και αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο της τιμώμενης χώρας της Γερμανίας την προσφορά της στον πανανθρώπινο πολιτισμό.
Μέσα από τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου χτίζονται στέρεες γέφυρες επικοινωνίας, συνεργασία, κατανόησης, προόδου, αλληλεγγύης και πολιτισμού».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης τονίζει μεταξύ άλλων, «ότι η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα, προκειμένου η 18η ΔΕΒΘ να αναδειχθεί μέσα από τις συνέργειες των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν δράσεις και στιγμιότυπα από την ψηφιακή 17η ΔΕΒΘ του 2020, καθώς και το πρόγραμμα της φετινής, με θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.