Την επιρροή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη Βουλγαρική Αναγέννηση μελετούν υποψήφιοι διδάκτορες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, που υποστηρίζει οικονομικά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.
Το πρόγραμμα με τη θεματική «Συγκριτική μελέτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Βουλγαρικής Αναγέννησης» έχει πολιτιστικό περιεχόμενο και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του, αναπλ. καθ. Δημήτρης Ρούμπος, «συγκρίνει τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Βουλγαρικής Αναγέννησης και διαμορφώνει στους φοιτητές κατάλληλες δεξιότητες έρευνας και εργασίας με ιστορικά έγγραφα και αρχειακό υλικό και στις δύο γλώσσες».
Το πρόγραμμα είναι ελεύθερης επιλογής, τριών θεματικών ενοτήτων, διάρκειας δύο εξαμήνων με σύνολο 120 διδακτικών ωρών. Τα μαθήματα διδάσκουν, εκτός από τον κ. Ρούμπο, η επισκέπτρια καθηγήτρια δρ. Ελένη Κουρμαντζή και ο αναπλ. καθ. Βλάντιμιρ Βλάντοφ. Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν γραπτώς και προφορικώς την ελληνική γλώσσα και ολοκληρώνοντας επιτυχώς τα μαθήματα λαμβάνουν πιστοποιητικό από το Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο και το Ίδρυμα Ωνάση.
«Από την έναρξή του έως και σήμερα το έχουν παρακολουθήσει και παρακολουθούν περισσότεροι από 100 σπουδαστές, εκ των οποίων συνάδελφοι καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, καθώς και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Έρασμος στο Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο», σημείωσε ο κ. Ρούμπος, προσθέτοντας πως «γίνονται και άλλες δράσεις όπως, επιστημονική έρευνα σπουδαστών και καθηγητών σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Βουλγαρίας και του εξωτερικού και εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως στην Αθήνα το 2017 και το 2020, και στο Βουκουρέστι το 2018, όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και εργαστούν στο Ιστορικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου».
Προ ημερών, στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελίκο Τύρνοβο «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου» διεθνής στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Βουλγαρική Αναγέννηση και Νεοελληνικός Διαφωτισμός», στην οποία συμμετείχαν καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Βουλγαρία. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σόφια.
Ο πρέσβης της Ελλάδας Δημήτρης Χρονόπουλος επισήμανε την αξία του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη διάδοση της διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας, τονίζοντας ότι «η Ελληνική Επανάσταση του 1821, που φέτος εορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων, οδήγησε στην ελευθερία του ελληνικού λαού και ήταν αποτέλεσμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού» και «σε αυτήν συμμετείχαν και πολλοί Βούλγαροι, οι οποίοι αργότερα χρησιμοποίησαν την αποκτηθείσα πείρα για την ανεξαρτησία του λαού τους».
Την εμπειρία της από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αφηγήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Αιμιλία Γκεοργκίεβα: «Για μένα το Πρόγραμμα και η συμμετοχή μου σε αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικά και χρήσιμα. Μετά την επιστροφή μου από τα Ιωάννινα, όπου σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Έρασμος, εντάχθηκα στο Πρόγραμμα Συγκριτικής Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού και της Βουλγαρικής Αναγέννησης και χάρη σε αυτό μπόρεσα να εμπλουτίσω τις γνώσεις και τα δεδομένα που είχα συγκεντρώσει στα Ιωάννινα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποδείχτηκε πολύ σημαντικό για τη συγγραφή της μεταπτυχιακής μου εργασίας. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, να ακούσω τις διαλέξεις και να επισκεφτώ την Αθήνα, τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες που σχετίζονται με το Πρόγραμμα, με δασκάλους, συναδέλφους και φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε παρόμοια επιστημονικά ενδιαφέροντα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ