Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης
Την ενίσχυση των συνόρων με την Τουρκία, στον Έβρο, με 250 επιπλέον συνοριοφύλακες ανακοίνωσε την Κυριακή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως με τον τρόπο αυτό θα θωρακιστούν τα χερσαία σύνορα και θα αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών.
«Είμαστε σε ετοιμότητα: όλες οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, με την αυτοδιοίκηση, με την τοπική κοινωνία, σε ολόκληρο τον Έβρο και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις δυνάμεις με την πρόσληψη 250 νέων Συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα ενισχύσουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που συνδράμει στην ασφάλεια των συνόρων» σημείωσε ο Υπουργός κατά την περιοδεία του στις Καστανίες και την παραμεθόριο, και προσέθεσε πως «αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, είναι ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, σε απόλυτη επαγρύπνηση και ότι δεν θα μείνει τίποτα που θα πρέπει να κάνουμε και να μην το κάνουμε για την ασφάλεια τους».
«Ασφάλεια στα σύνορα, ασφάλεια σε όλη τη χώρα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Τον Φεβρουάριο του 2020, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κινήθηκαν προς τα σύνορα του Έβρου, μετά από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως θα επέτρεπε την ελεύθερη διέλευση των μεταναστών στην Ε.Ε.
Ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την ελληνική αστυνομία να απαντά στην προσπάθεια μαζικής εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών.
Μετά από αυτά τα γεγονότα η Ελλάδα προχώρησε στην αύξηση των μέτρων επιτήρησης στον Έβρο, επεκτείνοντας τον φράχτη και τοποθετώντας κάμερες αλλά και επιστρατεύοντας drone που επιχειρούν στην περιοχή των συνόρων, ενώ τοποθετήθηκε και ένα δέσμιο αερόστατο επιτήρησης συνόρων.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, σε καθημερινή πλέον βάση και με αμείωτο ρυθμό οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στη Θράκη εντοπίζουν διακινητές με παράνομους μετανάστες, που καταφέρνουν να εισέλθουν στην χώρα ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταγράφονται ατυχήματα μετά από καταδιώξεις. Κάτοικοι της ορεινής Θράκης σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται πεζοί από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και διασχίζουν τους ορεινούς οικισμούς με στόχο να προσεγγίσουν τη Θεσσαλονίκη.
Δέσμιο Αερόστατο επιτήρησης συνόρων
H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία οι επιχειρησιακές δραστηριότητες επιτήρησης συνόρων του Δέσμιου Αερόστατου (tethered aerostat) που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ).
Το εν λόγω εναέριο μέσο τοποθετήθηκε στον ΚΑΑΛΔ στις αρχές Αυγούστου του τρέχοντος έτους και αποτελεί μία καινοτόμα επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού FRONTEX σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ) για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ειδικότερα των θαλάσσιων. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης του αερόστατου έγινε κατόπιν υποστήριξης του Διοικητή της ΥΠΑ Γεωργίου Δριτσάκου καθώς και πολύμηνης στενής συνεργασίας στελεχών του οργανισμού FRONTEX και του ΚΑΑΛΔ ενώ για το λόγο αυτό εκδόθηκε σχετική αεροναυτική αγγελία διεθνούς διανομής (notam).
Το αερόστατο φέρει θερμική και συμβατική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, transponder, φωτισμό ασφαλείας και χρησιμοποιεί πτητικό ήλιο. Βρίσκεται εγκατεστημένο σε χώρο παρακείμενο της κύριας πίστας στάθμευσης αεροσκαφών του αερολιμένα σε προστατευμένη περιοχή. Για τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης έχει δημιουργηθεί στον ΚΑΑΛΔ ειδικό επιχειρησιακό κέντρο που επανδρώνεται από στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, της ΕΛ.ΑΣ και των χειριστών της αναδόχου του έργου Γαλλικής εταιρείας.
Είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εγκαθίσταται δέσμιο αερόστατο εντός των ορίων ενός Διεθνούς Αερολιμένα, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό ημερήσιο φόρτο εναέριας στρατιωτικής και πολιτικής κυκλοφορίας.
Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολύ πετυχημένης επιχειρησιακής δραστηριότητας, τόσο σε όρους ασφάλειας πτήσεων, όσο και σε αποτελεσματικότητα επιτήρησης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Οργανισμό FRONTEX σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον ΚΑΑΛΔ την 13/10/2021 με συμμετοχή υψηλού αριθμού φορέων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.