Ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς της στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και στον ομογενειακό Ελληνισμό, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, τίμησε τη Στέλλα Κοκόλη. Εκ μέρους της γενικής γραμματείας και του υπουργείου Εξωτερικών, της απένειμε το βραβείο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανίδων (Hellenic American Women’s Council – HAWC), στο πλαίσιο συνεδρίου που οργάνωσε το HAWC στις Σπέτσες, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, ο Γ. Χρυσουλάκης χαρακτήρισε «αξιέπαινο και ανεκτίμητο» το έργο της Στέλλας Κοκόλη, καθώς και «ουσιαστικό και ενεργό» τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στα δρώμενα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ΗΠΑ, «χωρίς να παρεκκλίνει ούτε στιγμή από τις θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής παράδοσης, τις οποίες ακολουθεί σε όλη της την πορεία ως εκπαιδευτικός και άνθρωπος».
Το όνομά της, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, είναι γνωστό σε όλη την ομογένεια. «Είναι η Ελληνίδα της Αμερικής, που τιμά την ελληνική καταγωγή της. Η εκπαιδευτικός, η οποία με την αδιάλειπτη προσφορά της θυμίζει σε όλους μας, πως Έλληνας δεν γεννιέσαι, αλλά πρωτίστως γίνεσαι με τη βοήθεια των δασκάλων σου».
Μιλώντας για το ειδικό βάρος και τη συμβολή της τιμώμενης Ελληνίδας στα ελληνικά εκπαιδευτικά θέματα των ομογενών της Αμερικής, ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Στέλλα Κοκόλη είναι ένα όνομα από τα πρώτα που μαθαίνεις όταν έρχεσαι στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναλάβεις να υπηρετήσεις την εθνική υπόθεση του Ομογενειακού Ελληνισμού. Αναπόφευκτη η αναφορά στην ακάματη εκπαιδευτικό, όταν ενημερώνεσαι για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών. Σημαντική παράλειψη η λήψη αποφάσεων για την ομογενειακή παιδεία, αν δεν έχει τεθεί σοβαρά υπόψη της πολιτικής ηγεσίας η γνώμη της προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής».
Ως γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματία,ς αλλά και ως άνθρωπος -συνέχισε ο κ. Χρυσουλάκης- «θαυμάζω την εκπαιδευτικό Στέλλα Κοκόλη. Αναγνωρίζω τη δημιουργικότητα, κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία της. Εκτιμώ την επιμονή της στη νοηματοδότηση της ομογενειακής παιδείας με τις οικουμενικές αρχές του ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Σέβομαι τη σταθερή της προσήλωση σε εκείνο που θεωρώ ως την κεντρική ιδέα της παροικιακής ζωής των όπου γης Ελλήνων. Υπάρχουμε ως εστία Ελληνισμού, γιατί συνυπάρχουμε στην παροικία».