Του Γιώργου Μαυρίδη
Σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αμερική αλλά και η Ινδία ταξιδεύει το βιολογικά πιστοποιημένο, υψηλής ποιότητας, ελληνικό τσάι του βουνού χάρη στο μεράκι και το ταλέντο έξι νέων ανθρώπων, που ενώθηκαν και δημιούργησαν την “Collecteave”.
Ο Ιωάννης Δεληκάρης, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρίας που ασχολείται με τα ελληνικά βιολογικά αρωματικά φυτά, μιλά στους The New Hellenic Times για το πως προέκυψε η ιδέα, τα προϊόντα που παράγουν αλλά και τις αγορές του εξωτερικού στις οποίες τα διοχετεύουν, ενώ περιγράφει τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια τους να δώσουν σάρκα και οστά στο εγχείρημά τους.
Ακολουθεί η συνέντευξη στους The New Hellenic Times και τον Γιώργο Μαυρίδη:
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για να δημιουργήσετε το brand σας;
Η ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, μια δικιά μας ασχολία/επιχείρηση προϋπήρχε στο μυαλό όλων μας εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε βλέπετε μια παρέα κοντινών φίλων που μας δένουν ισχυροί δεσμοί, όταν ξεκινήσαμε ήμασταν 26 ετών. Χρειαζόμασταν κάτι στο οποίο να μπορούμε να πιστέψουμε, να ανήκει σε όλους μας, να μπορεί να μας δώσει την προοπτική για μόνιμη εργασία αλλά και να μας αποτραβήξει έως ένα βαθμό από τους ρυθμούς και την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη (λόγω της ανάγκης ενασχόλησης με τις βιολογικές καλλιέργειες σε υψόμετρο 750μτ στα υψίπεδα του Ολύμπου).
Οπότε, η ανάγκη για να συνεταιριστούμε προϋπήρχε της δημιουργία του brand μας.
Βέβαια, όντας παραγωγοί βιολογικών αρωματικών φυτών με στόχο να καθετοποιήσουμε την παραγωγή μας και να φτάσουμε μέχρι την συσκευασία και την διάθεση των προϊόντων μας στην αγορά, η ύπαρξη ενός brand ήταν απαραίτητη.
Σε εκείνο το σημείο προέκυψε για εμάς το brand ‘’Collecteave’’ που μέσα του συγκεντρώνει το συνεργατικό μοντέλο που ακολουθούμε αλλά και την ενασχόληση μας με τα βιολογικά αφεψήματα (tea).
Τα βιολογικά αρωματικά και οι “εναλλακτικές” καλλιέργειες ήταν κάτι στο οποίο βλέπουμε ότι στράφηκαν αρκετοί νέοι παραγωγοί. Ωστόσο – λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν – αρκετοί φαίνεται πως τα εγκαταλείπουν. Ποιες είναι οι δυσκολίες που εσείς κληθήκατε να αντιμετωπίσετε και πως τα καταφέρατε;
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια και για διάφορους λόγους πολλοί νέοι παραγωγοί στράφηκαν στα αρωματικά φυτά καθώς και στις ‘’εναλλακτικές’’ καλλιέργειες (superfoods).
Κυρίως από το 2010 έως και πριν 2 χρόνια, σιγά σιγά το τοπίο νιώθουμε ότι ξεκαθαρίζει.
Πιστεύω ότι μια παραφιλολογία και κάποιοι ‘’μύθοι’’ σχετικά με το ότι είναι εύκολες καλλιέργειες με μεγάλα κέρδη συνέβαλαν ώστε πολλοί να πιστέψουν και να δοκιμάσουν να καλλιεργήσουν άγνωστα έως τότε είδη.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, οι δυσκολίες πολλές και χρειάζεται να έχεις υπομονή ένα συγκεκριμένο πλάνο για να μπορέσεις να αντέξεις στον χρόνο.
Η δικιά μας περίπτωση έχει ως εξής…
Μια ομάδα 6 ατόμων, χωρίς καμία πρότερη εμπειρία στον αγροτικό τομέα και ο καθένας με την κύρια εργασία του στην Θεσσαλονίκη, ξεκινούν το 2014 μια βιολογικά πιστοποιημένη (ΔΗΩ) καλλιέργεια αρωματικών (Τσάι του Βουνού) σε ένα ξερικό (όχι ποτιστικό) χωράφι 100 στρεμμάτων σε υψόμετρο 750 μέτρων.
Έχοντας βρει την έκταση που χρειαζόμασταν κοντά στο χωριό Μηλέα της επαρχίας Ελασσόνας στα υψίπεδα του Ολύμπου, στήνουμε την βάση της παραγωγής μας στο σπίτι και την αποθήκη του Φώτη Καρρά που ανήκει στην ομάδα μας και κατάγεται από το χωριό Μηλέα.
Ξέρετε η καλλιέργεια των αρωματικών (Τσάι του Βουνού) είναι μια πολυετής καλλιέργεια (8 έτη) παρόλα αυτά τα φυτά δίνουν ικανοποιητική παραγωγή μετά τον 3ο χρόνο καλλιέργειας.
Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι τα πρώτα 3 χρόνια της δραστηριότητας μας όλα τα κόστη εγκατάστασης και φροντίδας καλλιέργειας καθώς και προετοιμασίας αποθήκης και αγοράς μηχανημάτων ήταν δυσαναλόγως υψηλά και δυσβάσταχτα καθώς δεν είχαμε κάποιο εισόδημα η κρατική βοήθεια ώστε να συνεχίσουμε.
Η καλλιέργεια όμως έπρεπε να φροντιστεί και εμείς να προετοιμαστούμε για την παραγωγή που θα ερχόταν φτιάχνοντάς τον χώρο φυσικής αποξήρανσης την βοτάνων μας..
Θεωρούμε ότι αυτή ήταν η δυσκολότερη και πιο κρίσιμη περίοδος, έπρεπε να εργαζόμαστε για μεγάλο διάστημα παράλληλα με τις εργασίες μας στην Θεσσαλονίκη (κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό) και η εργασία στο χωριό και στο χωράφι δεν είναι καθόλου εύκολη, έπρεπε να έχουμε καθαρό μυαλό και να οργανώνουμε σωστά κάθε επόμενο βήμα μας, έπρεπε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και ρίσκα και φυσικά να χρηματοδοτήσουμε όλα τα παραπάνω με ίδια κεφάλαια (στην Ελλάδα της κρίσης ήταν κάτι εξωπραγματικό για νέους στην ηλικία μας).
Δεν αποφύγαμε τα λάθη, μάθαμε από αυτά καταφέραμε σιγά σιγά και εμφυσήσαμε μέσα μας και σε όλη την ομάδα την σημασία και την σημαντικότητα της βιολογικής γεωργίας, τόσο όσον αφορά τον σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη όσο και σχετικά με την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των παραγόμενων αγαθών και μια υπεύθυνη στάση προς τους καταναλωτές μας.
Έπειτα από 6 χρόνια, έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες φροντίδας της παραγωγής, την σωστή ξήρανση και αποθήκευση των προϊόντων μας ώστε να μπορούμε να τα διοχετεύσουμε στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με τις κατάλληλα πιστοποιημένες συσκευασίες μας.
Τι παράγει η Collecteave, ποια είναι τα προϊόντα που διοχετεύετε στην αγορά;
Η Collecteave παράγει βιολογικά πιστοποιημένο, υψηλής ποιότητας, Τσάι του Βουνού (Greek Mountain tea) (Raeseri), από καλλιέργεια 50 στρεμμάτων ικανή να μπορεί να απευθυνθεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Διατηρούμε επίσης πιλοτικές καλλιέργειες από Φασκόμηλο (Sage officinalis), Λουΐζα (Aloysia Citriodora), Μελισσοχορτο (Mellisa officinalis), Χαμομήλι (Matricaria Chamomilla) καθώς και Άγριο Τριαντάφυλλο (Rosa Canina).
Αυτήν την στιγμή διοχετεύουμε τα παρακάτω προϊόντα στην αγορά:
Τσάι του βουνού χύμα και κομμένο (μόνο ανθάκια)
Τσάι του βουνού μπουκετάκια: 15γρ – 50γρ – 100γρ
Σειρά Μονοποικιλιακων χάρτινων συσκευασιών Doy pack: Τσάι βουνού / Φασκόμηλο / Λουΐζα / Μελισσοχορτο / Χαμομήλι
Σειρά Μονοποικιλιακων γυάλινων συσκευασιών: Τσάι βουνού / Φασκόμηλο / Λουΐζα / Μελισσοχορτο / Χαμομήλι
Χειροποίητο ξύλινο κουτί με βότανα της Μεσογείου: Τσάι του βουνού και δυνατότητα επιλογής βοτάνων από την διαθέσιμη γκάμα μας.
Σε ποιες αγορές απευθύνεστε; Που φτάνουν τα προϊόντα σας (τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας) και υπάρχουν πλάνα για τη δημιουργία νέων προϊόντων;
Έχουμε δημιουργήσει και συντηρούμε πελατολόγιο στην Ελλάδα, στην Γαλλία όπου και ζει ο Γιώργος Δεληκάρης, μέλος της Collecteave, αλλά και στην Γερμάνια.
Επικοινωνούμε και προωθούμε την δουλειά μας και σε άλλες αγορές όπως η Αμερική και η Ινδία που σύντομα πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουμε τις κατάλληλες συνεργασίες.
Υπάρχουν πολλά και όμορφα πλάνα που θα ακολουθήσουν.
Επεκτείνουμε την γκάμα μας προχωρώντας σε νέες πιλοτικές καλλιέργειες όπως είναι η Ρίγανη, το Φλαμούρι, η Εχινακεια, το Φλισκούνι (άγρια μέντα).
Θα μπορέσουμε μετά τον Σεπτέμβρη να κυκλοφορήσουμε όλα μας τα είδη σε μονοποκιλιακη σειρά (Plastic free) συσκευασιών τηρώντας ένα ακόμη από τα standard που στοχεύουμε.
Τέλος θα δημιουργήσουμε τις δικιές μας μίξεις (blends) βοτάνων χρησιμοποιώντας είδη που παράγουμε οι ίδιοι, κάτι που μας ζητάν ήδη οι πελάτες μας.
Έχει επηρεάσει η πανδημία του κορονοϊού τον δικό σας κλάδο και εάν ναι ποιες είναι οι συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί;
Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάνοντας μας να αντιληφθούμε με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η υγεία είναι πάνω από όλα.
Εκτός λοιπόν από τις απαραίτητες προφυλάξεις για την δικιά μας υγεία και των καταναλωτών μας αντιμετωπίσαμε προβλήματα σχετικά με την μετακίνηση μας στην εκμετάλλευση μας λόγω των lockdown.
Εμπορικά μπορούμε να πούμε ότι δεν επηρεαστήκαμε τόσο πολύ καθώς το γεγονός ότι έχουμε πελάτες σε άλλες χώρες και ότι τα προϊόντα μας έχουν αντιμικροβιακη δράση και καταπολεμούν τα κρυολογήματα έπαιξε τον ρολό του.
Σίγουρα θέλουμε να αναπτυχθούμε πιο δυναμικά στις ήδη υπάρχουσες και να μπούμε σε νέες αγορές.
Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά και με όρεξη και ελπίζουμε ότι όλη αυτή η δύσκολη συγκύρια σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί. Στο τέλος είπαμε ότι μόνο η υγειά μετράει!