Το bloomberg εξετάζει το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει για τη διεθνή οικονομική σκηνή η κάθοδος της τιμής του πετρελαίου στη τιμή των 50 δολ. ανά βαρέλι, αντίθετα με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνοδο στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Capital, οι εισαγωγείς πετρελαίου όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική θα ωφεληθούν. Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα πληγούν. Οι κεντρικές τράπεζες, υπό πίεση να αυξήσουν τα επιτόκια, θα πάρουν μια… αναβολή σε ό,τι αφορά τις κινήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τελικά, προστίθεται στην ανάλυση, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια ζήτηση καθώς πλήττεται από την ενδυνάμωση του δολαρίου και τις παγκόσμιες εμπορικές διενέξεις, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται ανάμεσα, από τη μία πλευρά, στη Ρωσία, που είναι σύμμαχός της στη διαχείριση της παραγωγής πετρελαίου με τέτοιο τρόπο ώστε να στηριχθούν οι τιμές του “μαύρου χρυσού”, και από την άλλη πλευρά στις ΗΠΑ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητάει μέσω Twitter τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη σύνοδο της G-20 αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει σύμπνοια σε ό,τι αφορά την παραγωγή μεταξύ Σαουδαράβων και Ρώσων και αν αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
Τι σημαίνει για την παγκόσμια ανάπτυξη;
Αναλύοντας το τι σημαίνει η πτώση των τιμών του πετρελαίου για την παγκόσμια ανάπτυξη, το Bloomberg παρατηρεί πως, καθώς ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει, αυτή η μείωση θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Θα ωφεληθούν επίσης χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και έχουν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Νότια Αφρική. Επίσης, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και ήδη αντιμετωπίζει μια ευρύτερη επιβράδυνση στην οικονομία της εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, καθώς και προκλήσεων στο εσωτερικό.
Τι σημαίνει για τον πληθωρισμό;
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου σημαίνουν μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και μικρότερη πίεση προς τις κεντρικές τράπεζας να αυξήσουν τα επιτόκιά τους.
Τι σημαίνει για τις αναδυόμενες αγορές;
Σχετικά με το πώς οι αναδυόμενες αγορές θα χειριστούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το Bloomberg επισημαίνει πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Capital Economics, κάθε πτώση της τάξεως των 10 δολαρίων/βαρέλι ενισχύει τα έσοδα κατά περίπου 0,5 με 0,7% του ΑΕΠ για τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου των αναδυόμενων αγορών. Η ίδια μείωση θα προκαλέσει μια απώλεια της τάξεως του 3 με 5% στο ΑΕΠ των περισσότερων οικονομιών του Περσικού Κόλπου και μια επιβράδυνση της τάξεως του 1,5% με 2% στο ΑΕΠ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τη Νιγηρία, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ;
Αναφορικά με τον αντίκτυπο αυτών των χαμηλών τιμών για τις ΗΠΑ, το πρακτορείο σημειώνει πως ο Τραμπ έχει περιγράψει τη μείωση αυτή σαν ισοδύναμο φορολογικών μειώσεων. Ωστόσο, η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο λόγω της ανάδυσης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου θα διαβρώσει τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο σε επίπεδο βιομηχανίας.