Μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις προωθούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη στο Άγιον Όρος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μοναστικής πολιτείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση πτερύγων και κελιών στα μοναστήρια που υφίστανται τη φυσική φθορά του χρόνου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκρίθηκε η μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χερσόνησο του Άθω καθώς εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας στην περιοχή βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών, που καταναλώνουν πετρέλαιο και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων.
Παράλληλα, γίνεται η προμελέτη για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλα τα μοναστήρια ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαταστάσεις πτερύγων ή κελιών σε κτίρια μοναστηριών που φιλοξενούν μοναχούς και προσκυνητές.
«Συχνά γίνονται αποκαταστάσεις σε κτίρια στο Άγιον Όρος. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα εδώ και χρόνια για τον σκοπό αυτό. Γενικότερα όμως η ζωή έχει αλλάξει, βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένα έργα όπως τα φωτοβολταϊκά και οι βιολογικοί καθαρισμοί», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγειορειτικής Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), πολιτικός μηχανικός και αναστηλωτής, Ηλίας Περτζινίδης.
Ο κ. Περτζινίδης εξηγεί ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται με την απαιτούμενη προσοχή και ύστερα από μεγάλη μελέτη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των φωτοβολταϊκών, για τα οποία υπήρξε πολύ μεγάλη ζύμωση, έγκριση της μελέτης μετά δύο χρόνια και τήρηση των προδιαγραφών του ΚΕΔΑΚ για τη χωροθέτησή τους.
«Μια απ’ αυτές τις προδιαγραφές είναι και να μην υπάρχει οπτική επαφή από το μοναστήρι προς τα φωτοβολταϊκά που το τροφοδοτούν με ενέργεια.
Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη, βρέθηκαν οι κατάλληλες θέσεις για την εγκατάστασή τους, εγκρίθηκαν οι κατάλληλες θέσεις από το Δ.Σ. του ΚΕΔΑΚ και προχωρήσαμε στην οριστική επιστημονική μελέτη για να γίνουν οι εγκαταστάσεις» προσθέτει ο ίδιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.