Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1818…
Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος ανθρώπου στο Guy’s Hospital. Μέχρι τότε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.
Ο μαιευτήρας και φυσιολόγος James Blundell, ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο για την αντιμετώπιση αιμορραγίας μετά από τοκετό.
Παλιά η μετάγγιση αίματος ήταν πολύ επικίνδυνη, αφού ούτε τα μέσα υπήρχαν για να διατηρηθεί το αίμα, αλλά ούτε και η επιστήμη είχε κάνει την απαραίτητη πρόοδο και τις σημερινές επιτεύξεις. Το αίμα μεταφερόταν από το ένα σώμα στο άλλο, χωρίς προηγούμενη εξέταση. Συχνά ο λήπτης πέθαινε από σοκ, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν το λόγο.
Το μόνο τεστ που υπήρχε τότε ήταν η μέθοδος του Όλεκερ κατά τη οποία η μετάγγιση γινόταν με πολύ αργό τρόπο, έτσι ώστε σε περίπτωση ένδειξης κάποιας αναφυλαξίας, η μετάγγιση διακόπτονταν αμέσως. Πρωτοπόρος υπήρξε ο Γερμανός ιατρός Μάγγνους Πέγκελ (1547-1619) που έζησε στο Rostock.
Τα ιατρικά πειράματα που γινόντουσαν στην αρχή ήταν κάτι περισσότερο από φρικτά…
Τον 20ό αιώνα με την εφεύρεση του μικροσκοπίου και την συστηματική επιστημονική ανάλυση των συστατικών του αίματος και την ανακάλυψη των ομάδων αίματος από τον Αυστριακό επιστήμονα Karl Landsteıner το 1901, άρχισε να γίνεται κάποια πρόοδος. Ο πρώτος σταθμός μετάγγισης αίματος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1921 στο Λονδίνο και η αιματοδοσία γινόταν εθελοντικά και χωρίς αντάλλαγμα.
Η πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα…
Πραγματοποιήθηκε το 1916 στην Πολυκλινική Αθηνών από τον καθηγητή Σπ. Οικονόμου που είχε παρακολουθήσει στο Montpellier της Γαλλίας σχετικές εργασίες. Για την πρώτη μετάγγιση πήρε αίμα από τον βοηθό του, γιατρό, Πατρικαλάκη. Το 1931 ανακοινώνονται από τον Ι.Κ. Καλαϊτζή 22 μεταγγίσεις στον Ευαγγελισμό Αθηνών.
Πηγή: Ant1