Γ. Πατούλης: « Ενισχύουμε την εξωστρέφεια της χώρας και προβάλλουμε τον Ελληνικό πολιτισμό και τις αρχές που ενέπνευσαν τον Φιλελληνισμό, με στόχο να τιμήσουμε όλους τους Φιλέλληνες που διαχρονικά στήριξαν τη χώρα μας»
Την πρωτοβουλία να ιδρυθεί στην Αττική, Μουσείο Φιλελληνισμού με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Κ. Βελέντζας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στη συνάντηση μετείχε και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση του 1821, Μ. Βιδάλη.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βελέντζας είναι και ο συλλέκτης που σχημάτισε την συλλογή της ΕΕΦ με 2000 και πλέον Φιλελληνικά έργα και ντοκουμέντα.
Το νέο Μουσείο θα διαθέτει περισσότερα από 2000 αντικείμενα τέχνης και τεκμήρια, που καταγράφουν την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την Εθνική μας ανεξαρτησία.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:
«Με αφορμή και τους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, αναλαμβάνουν μία εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της χώρας και θα προβάλει τον Ελληνικό πολιτισμό και τις αρχές που ενέπνευσαν τον Φιλελληνισμό. Στόχος μας είναι με την ίδρυση αυτού του Μουσείου στην Αττική μας, να τιμήσουμε όλους τους Φιλέλληνες που διαχρονικά στήριξαν τη χώρα μας, ειδικά σε περιόδους κρίσης και παράλληλα να συμβάλλουμε στη σύσφιξη και καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους σύγχρονους Φιλέλληνες και συμμάχους της Ελλάδας διεθνώς».
Η συλλογή που θα εκτεθεί περιλαμβάνει, περισσότερους από 200 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων με θέματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, αντικείμενα Φιλελληνικής τέχνης από μπρούντζο, πορσελάνη, ύφασμα, ξύλο, χαρτί, κλπ.
Παράλληλα, στο Μουσείο Φιλελληνισμού θα εκτίθενται όπλα από τον αγώνα των Ελλήνων, περισσότερα από 250 πρώτες εκδόσεις φιλελληνικών βιβλίων, παρτιτούρες φιλελληνικής μουσικής, επιστολές Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων, κλπ.
Ακόμη το μουσείο θα παρουσιάσει λιθογραφίες και φωτογραφίες των Φιλελλήνων και προσωπικά τους αντικείμενα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τέχνης σχετικά με τον Λόρδο Βύρωνα και τη συμβολής του στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Τέλος το Μουσείο Φιλελληνισμού θα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σχολείων, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκθέσεις και συναυλίες φιλελληνικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κλπ.