Η 14η Ιουνίου έχει ορισθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη» προς τιμήν της ημέρας γέννησης του Αυστριακού αιματολόγου Karl Landsteiner, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε το σύστημα των ομάδων αίματος και αργότερα το αντιγονικό σύστημα Rhesus και τιμήθηκε με το βραβείο Nobel Ιατρικής το 1930 για αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική συνεισφορά του στην ιατρική επιστήμη.
Το θέμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή» είναι: «Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές», με το σύνθημα «Δώσε αίμα για να κάνεις τον κόσμο ένα πιο υγιές μέρος».
Η δωρεά αίματος αποτελεί μια πράξη ύψιστης κοινωνικής ευθύνης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης και ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη» κάθε χρόνο αποσκοπεί στο να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εκστρατεία της φετινής «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη» προσβλέπει στο να ευχαριστήσει τους εθελοντές αιμοδότες για την πολύτιμη συνεισφορά τους, να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να ενισχύσει την επίγνωση του κοινού σε σχέση με την επιτακτική αναγκαιότητα διάθεσης επαρκών αποθεμάτων αίματος σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, αλλά και καθολικής πρόσβασης όλων των ατόμων σε ασφαλή αποθέματα αίματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΥ έχει τονίσει τη σημασία της επένδυσης σε εθνικά προγράμματα δωρεάς αίματος εκ μέρους όλων των χωρών, αλλά και της ενδυνάμωσης και διατήρησης των προγραμμάτων αυτών ως καθοριστικός παράγοντας της αποτελεσματικότητας των Συστημάτων Υγείας.
«Η ανάγκη πρόσβασης σε ασφαλή αποθέματα αίματος είναι καθολική και παγκόσμια. Ο φετινός εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη» μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε τη δωρεά αίματος ως μια στάση ζωής και ως ένα συστατικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Η πανδημία του Κορωνοϊού καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εθελοντικής αιμοδοσίας για τη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος λόγω των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και φροντίδας που συνεπάγεται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εθελοντές αιμοδότες τους νησιού μας, αλλά και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους για την κοινωνική τους προσφορά και την έμπρακτη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Περιφέρειας Κρήτης και του Σταθμού Αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ που λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος και ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα σε επίπεδο Περιφέρειας και συνέβαλε στη συλλογή περίπου 1000 μονάδων αίματος. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο μας και 400ml από το αίμα μας για να δώσουμε ζωή σε κάποιο συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.
Ο Σταθμός Αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ στην Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα κάθε 2ο και 4ο Σάββατο του μήνα, από τις 9:30 πμ έως τις 2:30μμ.